2017. nov 21.

Pszichedelikus prekolumbián festmények

írta: Göbölyös N. László
Pszichedelikus prekolumbián festmények

160435554-673bd9a7-abe2-41d1-8ce1-e71ca1a0f1dc.jpg

Puerto Ricótól kb. 80 km-re a nyugati partoktól Mona lakatlan szigetén, amely mindössze 50 km2  nagyságú, a régészek három évi munka után találtak meg több mint 700 éves barlangfestményeket.

A leicesteri egyetem és a British Museum kutatói 2013 és 2016 között a sziget mintegy 70 különböző barlangrendszerét kutatta át. Ezekben a szűk, sötét barlangokban, találták meg a festményeket, amelyek természeti jelenségeket, emberi alakokat, állatokat ábrázolnak. Különböző technikákkal készítették ezeket, köztük egy „finger flutinggal”, azaz ujjal festéssel. Az alkalmazott festékanyagok között állati, főleg denevér-ürülék is szerepelt, valamint ásványi keverékek, gyanta és különböző növények.

A kutatók szerint a festmények a térség prekolumbián civilizációjának legjelentősebb nyomai közé tartoznak. A taino törzs műveinek tekinthetők és segítenek szokásaik, hiedelmeik megismerésében.

A kutatók úgy vélik, hogy a festmények készítői pszichedelikus anyagok hatása alatt állhattak, cohobát (anadenanthera peregrina) fogyaszthattak, amelyet a cohoba-fa magjaiból nyertek és így vettek részt különböző spirituális szertartásokon, amelyeket a festés követett.

Úgy tudják, hogy a tainók kr.e. 3000 – 2000 között érkeztek a szigetre. Kultúrájuk a 7.-8. századra fejlődött ki, a festmények viszont 13. századiak lehetnek.

A kutatások még kezdeti stádiumban vannak, legalább száz barlang vár még felfedezésre.

Szólj hozzá

tudomány régészet Karib-térség prekolumbián kultúrák barlangfestészet