2017. nov 27.

A kőemberek rejtélye

írta: Göbölyös N. László
A kőemberek rejtélye

megaliti_5-kyqb-u026585220sz7cnpwc-1024x576_lastampa_it.jpg

Az indonéziai Sulawezi (Celebes) Lore Lindu nemzeti parkjának Bada völgyében látható megalitokat 1908-ban fedezték fel az antropológusok és azóta is csak nagyon keveset tudnak róluk.

A szakemberek 1000 és 5000 év közé teszik korukat. Mivel csak itt találtak olyen kőszobrokat egész Indonéziában, azt sem sikerült még azonosítani, hogy melyik néphez tartoznak.

Az emberalakú több száz szobor látványa lenyűgöző. Hasonlóak a Húsvét-szigetiekhez, némelyik 4 méternél is magasabb. Katalogizálásukat 2001-ben kezdték meg. Feltételezik, hogy az ősök kultuszával kapcsolatosak, vagy azért állították őket a völgybe, hogy elijesszék az ártó szellemeket. Némelyik szobor férfi nemi szervvel is rendelkezik, ezért felmerült, hogy termékenységi rituáléhoz is közük van.

A völgyben sétálva látni lehet olyan szobrokat, amelyeket félig beástak a fölbe és olyanokat, amelyek teljesen kimagaslanak. A tíz leghíresebbnek nevet is adtak. A 4,5 méter magas a Palinda a vezér, a Langke Bulawe alvó embert ábrázol…

Enigma az is, hogy a szigeten nincs olyan kő, amelyből készítették őket, és nem találták meg a felállításukra szolgáló eszközöket, valamint az emberi település nyomait sem.

Szólj hozzá

régészet művészet antropológia rítusok Indonézia