2017. dec 04.

Seriff és bandíta közös fotón

írta: Göbölyös N. László
Seriff és bandíta közös fotón

ferrotipo-billy-kokc--620x349_abc.jpg

Frank Abrams dél-karolinai ügyvéd 2011-ben vásárolt egy régi fotót 10 dollárért, amely milliókat érhet. Szakértők szerint ugyanis  Billyt, a Kölyköt ábrázolja együtt Pat Garretttel, a seriffel, aki lelőtte őt.

A képen, amelyet ferrotypia lemezre rögzítettek, öt kemény fickó néz szembe a lencsével. A fotót az ügyvéd egy nashville-i üzlet kirakatában látta meg és háza vendégszobájának falára akasztotta ki.

2015-ben az a hír, hogy találtak egy olyan régi fotót, amelyen  Billy, a Kölyök látható,amint 1878 nyarán Új-Mexikóban kroketteznek baráti körben, felkeltette az érdeklődését. A híres pisztolyhősről korábban csak egy hiteles fotó volt ismert. Ez 1880-ban készült Fort Sumnerben és Winchesterére támaszkodva ábrázolja. Ez a kép 2011-ben 2,3 millió dollárért kelt el egy árverésen.

Abrams megvizsgálta ennek fényében az általa vásárolt képet és úgy látta, hogy a rajta szereplők közül ketten hasonlítanak a Vadnyugat híres ellenfeleire, Billyre és Garrettre. Felkereste Robert Stahl professzor, aki jól ismerte a Kölyök történetét.

A professzor szerint nagyon is valószínű, hogy a seriff és a bandita, akinek eredeti neve William Bonney volt, együtt szerepelnek a képen. Úgy vélte, hogy az Abrams birtokában lévő képnek nagy történelmi értéke van és biztatta, hogy konzultáljon más szakértőkkel is.

Az ügyvéd ezek után felkért egy Los Angeles-i szakértőt, aki arcfelismerő szoftverrel vizsgálta meg a kép szereplőit, majd írásszakértő hasonlította össze Garrettnek a képen látható aláírását és tíz olyan iratot, amelyen kézjegye szerepel. A vélemény mindkét esetben pozitív volt.

A képen 1880. augusztus 2-i dátum látható. Ez azt jelenti, hogy röviddel azelőtt készült, hogy Billy-t letartóztatták és ő megszökött Lincoln megye bíróságának épületéből. Az azonban egyelőre rejtély, hogy Garrett és Billy miként kerültek egy képre. Tény azonban, hogy ők jó barátok voltak, mielőtt Garrettet 1880 novemberében seriffé választották. Végül mégis ő lőtte le Fort Summerben 1881. július 14-én.

A szakértők az Abrams birtokában lévő képet 5 millió dollárra becsülik. Ő egyelőre nem akarja eladni, a falról azonban levette és egy széfbe zárta.

 

 

 

Szólj hozzá

fotó történelem USA Vadnyugat Pat Garrett Kölyök Billy