2017. dec 07.

Bill Gates „intelligens városa”

írta: Göbölyös N. László
Bill Gates „intelligens városa”

smart-city-1024x576.jpg

Miután a Microsoft alapítója 50 millió dollárt adott az Alzheimer-kór leküzdésére, most 80 milliót szán egy „intelligens város” felépítésére az arizonai sivatagban.

A terület alig 45 percre van Phoenix-től Nyugatra. Több mint 10 ezer hektáros. Ebből 1500 hektáron irodák, kereskedelmi központok, 200-on iskolák, a többin lakóházak lesznek, kb. 180 ezer ember számára.

Az építő cég, a Belmont Partners a Szilícium-völgyben kidolgozott technológiákat kívánja létrehozásához alkalmazni, nagy gyorsaságú digitális hálózatokkal, adatbankokkal, autonóm szállítási eszközökkel, önálló logisztikai központtal. Egy autóút építése, amely Las Vegast köti össze a mexikói határral, már a nyáron elkezdődött. Az út a leendő város területén halad át.

Mint mindig, most is vannak kétkedő hangok, amelyek szerint a Belmont környéki tervek még sohasem valósultak meg, továbbá Bill Gates intelligens városa nem is igazán intelligens, nem is igazán város. Azt azonban megtanulhattuk már, hogy Gates nem tartozik a notórius homokvár-építők közé..

Szólj hozzá

jövő technológia fenntartható fejlődés USA Bill Gates