2017. dec 12.

Nagyvárosi „földrengések”

írta: Göbölyös N. László
Nagyvárosi „földrengések”

traffic-barca.jpg

Barcelonában szinte véletlenül vették észre, hogy az emberek is megrengethetik a Földet. Az Institute of Earth Sciences kutatói egy szeizmográffal bizonyították be ezt.

Ilyen volt például az a bizonyos Remuntada, amikor a Barcelona az idegenbeli 0-4 után 6-1-re verte tavasszal a labdarúgó Bajnokok Ligájában a Paris-St.Germain-t. A szurkolók dübörgése enyhe, de azért mérhető, a Richter-skála szerinti 1-es fokozatú földrengést váltott ki. Hasonló reakciót mértek Bruce Springsteen koncertjének rajongói tombolása következében, bár ezeket az emberi szervezet nem érzékeli, ahhoz legalább 3-as fokozat kell.

Szeizmikus vibrációt okoz a forgalom is. Barcelonában például először nem értették, hogy a rengéseket a szeizmográf miért csak 2 percenként jelzi. Aztán rájöttek, hogy percenként vált a jelzőlámpa, amely az autóáradatot szabályozza.

Rómában a metró okoz hasonló rengéseket, amelyeket legerősebben a Colosseum környékén mérték, de a híres ókori aréna 12 méter vastag falakon nyugszik, ezért nem kell károktól tartani.

Szólj hozzá

közlekedés tudomány környezetvédelem földrengés urbanizáció Barcelona