2017. dec 13.

A fővádlott hacker

írta: Göbölyös N. László
A fővádlott hacker

lauri-love-portrait.jpg

Még az idén eldőlhet, hogy kiadják-e az Egyesült Államoknak Lauri Love hackert, akit a tengerentúlon 99 évi börtön várna. A per november végén kezdődött el Londonban, de a bíróság egyelőre nem sieti el a döntést.

A fiatalember a fővádlott azokban az akciókban, amelyek során az amerikai kormánytól titkos információkat szereztek meg és terjesztettek 2013-tól kezdve. A hatóságok szerint Love tagja volt egy hacker-hálózatnak, amelynek rendszerellenes akciói szaporodtak, ahogy szigorodtak az informatikai bűncselekményekkel szembeni törvények.

A 32 éves Love az angolai Stradishall-ban él, szülei a helyi HM Highpoint North börtön alkalmazottai. Lauri Glasgow-ban tanult fizikát és informatikát. Itt lépett kapcsolatba az Occupy mozgalommal, majd az Anonymusszal, amellyel később részt vett az OpLastResort nevű virtuális tüntetésben, amelyet Aaron Swartz, a Reddit alapíta emlékére tartottak. Swartzot az amerikai igazságügy-minisztérium digitális csalással vádolta, ő pedig az ítéletre várva öngyilkos lett. Hét hónappal később meghalt Jack Barnaby, az ATM-ek híres hackere is.

Love-ot 2013-ban tartóztatta le először a brit országos bűnüldözési hivatal azzal a váddal, hogy megsértette a Computer Misuse Act nevű, 1990-es törvényt. Bár hamarosan szabadlábra helyezték, de a nyomozáskor elkobzott számítógépét, valamint mobiltelefonját máig nem kapta vissza.

Két évvel később újra börtönbe került, ezúttal az amerikai kormány utasítására, azzal a váddal, hogy résztvett, illetve részben irányított olyan cybertámadásokat olyan hivatalos honlapok ellen, mint a Federal Reserve, a NASA és az amerikai hadsereg.

A hackingből állítólag rengeteg, mintegy 100 ezer információ került nyilvánosságra, az alkalmazottakról és a különböző műveletekről.

A helyzet azóta is úgy áll, hogy Lauri Love, akinél közben Asperger-kórt állapítottak meg, megpróbálja elkerülni, hogy kiadják az Államoknak.

Helyzete sokban hasonlít Edward Snowdenéhez, de Love brit állampolgár, és ezért elsősorban arra törekszik, hogy perét a szigetországban folytassák le.

Az USA a vádakat a Computer Fraud Abuse Act-ra építi, amely 1986-ban lépett érvénybe Három évvel később használták fel először Robert Morris jr., a NASA National Computer Security Center akkori vezetőjének fia ellen, aki kifejlesztette és terjesztette a Morris Worm vírust, amely a használhatatlanságig képes volt lelassítani a számítógépeket. Három évi rendőri felügyeletre és 400 óra közmunkára ítélték. Ma Robert Morris jr. professzor a MIT-en.

A törvény hibája, hogy nem tesz különbséget a számítógépes visszaélés egyes fajtái között. A civil szervezetek azért bírálják, mert egyenlőségjelet tesz a kansasi nukleáris erőművek elleni orosz cyber-terrorista és egy olyan fiatal közé, aki csak azért hatolt be a kormány szervereibe, hogy mutassa bátorságát. Amikor 2013-ban Matthew Keys-t, a Los Angeles Times újságíróját azzal vádolták, hogy átadta az Anonymusnak lapja honlapjának belépési kódját, amelynek nyomán aztán a hacker csoport megváltoztatta egy cikk címét. Keyst először 25 évi börtönre akarták ítéltni, majd leszállították 2-re. Tor Ekeland, Love ügyvédje, aki korábban Keys-t is védte,  úgy véli, hogy a Computer Fraudot rosszul írták meg, nem határozza meg világosan, hogy mi tilos. „Annyira zavaros, hogy lehetővé teszi az igazságszolgáltatásnak, hogy tetszése szerint értemezze és illegálisnak minősítsen csaknem mindent, ami az informatikai biztonsággal kapcsolatos.”

Holott a hackerek tevékenysége gyakran mindannyiunk hasznára válik – írja a La Repubblica – főleg akkor, ha a rendszer gyenge pontjait teszik nyilvánvalóvá. Az ilyesmi a Bug Bounty-hoz hasonlítható. Olyan tervekről van itt szó, amelyeket a multinacionálisok dolgoznak ki, amikor arra kérik a hackereket: találják meg rendszereikben a lyukakat. Hasonló műveletei voltak a Microsoftnak, a Facebooknak, a Samsungnak, hogy javítani tudjanak a Galaxí-sorozatokon, az S8 és a Note 8 okostelefonokon. Vállalatoknak, kormányoknak meg kellene hallgatniuk a hackereket, akik az esetek 99%-ában azért törik fel a szoftvereket, hogy felhívják a figyelmet a hiányosságokra.

Love és társai és egy kicsit azért cselekedtek, hogy megmutassák: mennyire gyenge lábon állnak az Egyesült Államok informatikai infrastrukúrái.

Lauri Love nem bánta meg, amit tett. A hackinget pozitívnak tartja a társadalom fejlődésének szempontjából. Emlékeztet arra, hogy 10 évvel ezelőtt felfedezték az USA energetikai minisztériuma szoftverjének hiányosságait, de nem javítottak rajtuk, és véleménye szerint ezek mára teljesen elavultak.

 

 

Szólj hozzá

informatika hacker igazságszolgáltatás bűnügy Nagy-Britannia Egyesült Államok Lauri Love