2017. dec 15.

„Az ördög levele”

írta: Göbölyös N. László
„Az ördög levele”

lettera-diavolo.jpg

1676.augusztus 11-én Isabella Tomasit, azaz a szicíliai Palma di Montechiaro kolostor Mária nővérét a földön ülve találták. Kövér félarca fekete tintás volt, nehezen lélegzett, térdén egy tollat és egy levelet tartott. A levél ismeretlen betűkkel íródott. A nővér azt mesélte társainak, hogy démonok támadták meg és a levelet a Sátán diktálta neki.

A levél körül évekig viták folytak. Olyan híres írók is részt vettek benne, mint Tommasi di Lampedusa, vagy Andrea Camilleri. A 60-as években a Corriere della Sera félig tréfából versenyt írt ki a megfejtőnek. A díj egy havi nyaralás lett volna Agrigentóban.

A legmodernebb technológia korának kellett eljönnie ahhoz, hogy a catanai Ludum tudományos központ fizikusainak és informatikusainak sikerüljön a levél részleges megfejtése a „deep web” dekóder programmal. Ez olyan algoritmusokból áll, amelyek az ismétlődő hasonló vetűk alapján működnek.

Az eredmény meglepte a kísérletezőket. A 11 sorból, amelynek betűi a klasszikus görög és egy kicsit a cirill ábécére emlékeztetnek, valóban a Sátánnal és Istennel kapcsolatos töredékeket tudtak „megfejteni.” „Talán már itt a Stix” (a görög-római mitológiában az alvilág folyója), „Mivel Isten, Krisztus, Zarathustra ősi utakat követnek és emberek által varrt ruhákat…”, majd „Egy Isten jön, aki megszabadítja a halandókat.”

Hogyan fordították le az „ördög nyelvét?”

„Beletettük a programba, a latin, a görög, a runikus ábécét, valamint a jazidokét, akiket ördögimádóknak tartottak, és akik az iraki Szindzsarban éltek az iszlám megjelenése előtt. Minden olyan betűkészletet, amelyet Mária nővér ismerhetett” – magyarázták a kutatók, akiknek az volt a benyomásuk, hogy a levél nyelvét maga a nővér találhatta ki, és beletette az általa ismert szimbólumokat. Ezt tehette tudatosan vagy öntudatlanul. „A kolostori élet erős stresszhatású volt és a nővér bipoláris zavarokban szenvedhetett, ami ellen akkor még nem volt gyógyszer. Az egyház akkor álláspontja az volt, hogy a levél a Gonosz megnyilvánulása volt. A kolostor apátnője, akinek a nővér elmondta a történetet, úgy vélte, hogy az ártó szellemek kényszerítették a nővért a levél megírására, ők kenték össze az arcát tintával és fenyegették meg, hogy összeszurkálják tollal, amibe belehalt volna, mert bronzból volt. A levélben az ördögök azt üzenték Istennek, hogy hagyja meg az embereket a bűnben, ne ragadja ki őket Lucifer hatalmából.”

A levelet a Palma di Montechiaro kolostorában őrzik, de egy másolatát az agrigentói kulturális archívumban helyezték.

A démonok még kétszer üzentek Mária nővéren keresztül, de ő ezeket már nem írta le. Társainak azt mondta, hogy nem beszélhet róluk, de eljön majd a nap, amikor minden kiderül.

Mária nővért halála után az egyház boldoggá avatta.

Szólj hozzá

történelem vallás egyház informatika sátán Olaszország