2017. dec 22.

A gyermekek már 10 hónapos korukban közgazdász módon gondolkodnak

írta: Göbölyös N. László
A gyermekek már 10 hónapos korukban közgazdász módon gondolkodnak

agebanner_10m_tcm169-234361.jpg

Még nincsenek egy évesek, de már közgazdász zsenik gyermekeink. Ki tudják számítani, hogy valaki mennyire ragaszkodik a céljához abból, hogy mekkora erőfeszítést tesz érte. Erre a következtetésre jutottak a Harvard és Massachusetts-i Technológiai Intézet (MIT) kutatói.

A kísérletben tíz hónapos gyerekeknek mutattak olyan rajzfilmeket, amelyekben egy piros és egy kék gömb szerepelt. Az első filmen a pirosnak egy alacsony falon keresztül kellett eljutnia a körhöz, majd először nem ugrik át egy középmagas dalon. Aztán egy másik tárgyért mégis átugrik rajta, de megtorpan a magas fal előtt.

Végül bemutattak a gyerekeknek egy olyan jelenetet, amelyben a piros gömb választhatott, akadály nélkül elérhette a korábban megjelent két cél egyikét. A logika azt kívánja, hogy azt válassza, amiért a nagyobb erőfeszítéseket tette, amikor átugrotta a középmagas falat és a gyerekek is így választottak. Eez látható volt azon, hogy amikor  a gömb az első célt választotta, amiért az alacsony falat kellett csak átugornia, a kicsik meglepődtek.

Ösztönösen megérezték,  hogy ahhoz kellett volna ragaszkodnia, amiért a nagyobb erőfeszítést tette. Ugyanígy ösztönösen megérzik és a magatartásukkal kimutatják azt is, hogy ki az, aki a legtöbbet fáradozik értük.

Annak megértésére, hogyan alakul ki ez a képesség a gyerekeknél, még csak mostanában indultak el a kutatások – nyilatkozta a La Repubblicának Alberto Villani professzor, az Olasz Pediátriai Társaság elnöke, aki elmondta: vannak, akik azt gondolják, hogy közve van hozzá a genetikának is.

A Harvard és a MIT kutatása mindenesetre hasznos lehet a gyermekorvosokon kívül a mesterséges intelligenciák továbbfejlesztéséhez is. Ha a kutatók megértik azokat az intuitív folyamatok, amelyekkel a kisgyerekek rendelkeznek, ez alapja lehetne egy olyan gép létrehozásának, amelynek intelligenciája hasonlóbb lenne az emberéhez.

Szólj hozzá

tudás pszichológia nevelés gyermekek USA