2018. jan 09.

Túl intelligens emberek nem valók vezetőknek?

írta: Göbölyös N. László
Túl intelligens emberek nem valók vezetőknek?

180102134744-donald-trump-12-02-17-super-169.jpg

„Jó hírünk van számodra, Donald” – üzente nem kevés malíciával a Newsweek Trump elnöknek, miután az amerikai Journal of Applied Psychology-ban megjelent a lausanne-i egyetem legújabb tanulmánya. Ennek lényege: a túl magas IQ-val rendelkező vezetők nem elég hatékonyak.

A kísérletbe 30 európai ország mintegy 380 középszintű vezetőjét vonták be, akik különféle magáncégek élén állnak. Átlagéletkoruk 38 év volt, és 27%-uk nő. Egy személyiség-tesztet kellett kitölteniük, majd ezt követte az IQ-teszt. A felmértek átlag intelligencia-hányadosa 111 volt.

A következő lépésben az alkalmazottaik róluk alkotott véleményét kérték ki, stílusukra, vezetési módszereikre vonatkozóan. Azokat, akiknek az átlagos 111 körül mozgott az IQ-juk, pozitívan értékelték. Érdekes viszont, amilyen mértékben emelkedett az intelligencia-szint a kísérletben résztvevőknél, annál kevésbé értékelték őket beosztottjaik. A 120-nál magasabb IQ-val rendelkezőket pedig egyenesen „nem jó”, vagy legalábbis „problematikus” vezetőnek tartották. Az is kiderült egyúttal, hogy a nőket általában jobb vezetőknek tartják a férfiaknál, miként az idősebbek is jobb osztályzatokat kaptak a fiatalabbaknál.

Bár a kutatók számára még nem egészen világos, hogy a magas IQ-val rendelkezőket miért nem tartják jó vezetőknek és nem is jósolnak nekik nagy karriert, feltételezik, hogy azért, mert hajlamosak túlbonyolítani a dolgokat, és kevésbé képesek leegyszerűsíteni a feladatokat. De az is problémát okozhat, hogy nem fogják fel, ha valami az alkalmazottak számára nehéz, ami esetleg számukra magától értetődik.  Ez viszont felhívja a figyelmet a kommunikáció minőségének fontosságára a vezető és a beosztott között, valamint az intellektuális szintkülönbségek figyelembe vételének szükségességére. Éppen ezért nehéz megállapítani, hogy mennyi az ideális IQ egy jó vezetőnek – vonják le a következtetést a lausanne-i egyetem kutatói.

Akárhogy nézzük, Donald Trump semmiképpen sem jön ki jól ebből az IQ-ügyből. Ha túl alacsony az intelligenciája, ahogyan azt sokan állítják, azért, ha pedig túl magas, ahogy ő maga állítja, azért…

Szólj hozzá

tudomány intelligencia USA Svájc IQ