2018. jan 14.

A világ legveszélyesebb útja

írta: Göbölyös N. László
A világ legveszélyesebb útja

ghiaccio_24-koae-u11011535528192vl-1024x576_lastampa_it.jpg

Szibériában, az orosz Távol-Keleten igazi jégút vezet Pevek kikötő és Ajon szigete között. Ez a Zimnyik, a világ legveszélyesebb útja. Nem kis kockázatot jelent végighajtani rajta kamionokkal az Északi Jeges-tenger felett.

A Zimnyik ráadásul májusban megolvad és ilyenkor Ajont csak helikopterrel vagy hajóval lehet megközelíteni egészen októberig. A többi hónapban a hőmérséklet mínusz 15-35 fok alá süllyed és a súlyos teherautók a jégen szállítják a létfenntartáshoz szükséges dolfokat a szigetre.

Ajonon 400 ember él, nagy részük soha nem lépett még „szárazföldre”. Nekik szállítanak élelmet, fűtőanyagot, orvosságot, építkezési anyagokat télidőben. Ez többek között 2000 tonna szenet, 300 tonna gázolajat és 90 tonna élelmet jelent. Óriási teher, különösen a körülmények figyelembe vételével.

Ajon lakóit 120 km választja el a parttól. Nagy adag bátorságra és hidegvérre van szüksége a sofőrnek ezen végig hajtani a nagy hideg és a 40 m/sec sebességgel fújó szélben, a vakító jég különös hangjai miatt kísértetiessé váló tájban.

 

Szólj hozzá

közlekedés klíma Oroszország Földrajz Szibéria