2018. jan 16.

Borromini-megemlékezés a Vatikánban

írta: Göbölyös N. László
Borromini-megemlékezés a Vatikánban

st_agnese.jpg

Francesco Borromini halála 350. évfordulója alkalmából nemzetközi szimpóziumot rendezett a Vatikán és kiállították a nagy barokk építész 16 rajzát.

A tervek, amelyeket a Vatikáni Könyvtár őriz, illusztrálják, hogy X. Ince pápasága idején (1644-1655) milyen építményekkel gazdagította és mikkel akarta tovább szépíteni Rómát.

Borromini (1599 – 1667) pályája csúcsát éppen e pápa idején érte el. Műveinek egy részével a katolikus egyházfő kívánságait teljesítette. A Pamphiliek befolyásos dinasztiájához tartozó pápa az 1650-es Szent Év alkalmából akarta megújítani az Örök Várost.

A kiállítás bemutatja, hogy a pápa milyen átépítéseket kért Borrominitől a Lateráni Szent János bazilikán és milyen tervek születtek a Szent Pál templomra vonatkozóan. Ez utóbbiak azonban nem valósultak meg.

A látogatók végig kísérhetik, milyen változásokon ment át a Piazza Navona. A pápának itt volt a családi rezidenciája és át akarta építettetni a teret, amely Domitianus császár egykori stadionjának maradványai fölé épült. Megbízta Borrominit egy olyan terv elkészítésével, amely nemesebbé, monumentálisabbá teszi.

Az egyik rajzon látgató, hogy Borromini hogyan képzelte el a tér közepét díszítő szökökutat egy hatalmas medencével, közepén egy ég felé törő egyiptomi obeliszkkel, amely akkor darabokra törve hevert a Circus Maximus mezején. Tervek születtek a Pamphili-palota és a Szent Ágnes templom átalakítására is. A szökőkútra vonatkozó tervek a pápa beleegyezése ellenére nem valósultak meg. Borromini nagy vetélytársáé, Gian Lorenzo Berninié az érdem, hogy ott áll ma a Négy folyó nevű híres szökőkút.  A legenda szerint a kút egyik figurája azért emeli a kezét irtózva a vele szemben lévő épületek felé, hogy Bernini ezzel is kifejezze megvetését Borromini alkotásaival szemben.

Francesco Borromini egyik munkája a 20. században magyar vonatkozásúvá vált. Ő tervezte ugyanis a Via Giuliában a Palazzo Falconieri loggiáját. Az épület 1927 óta a római Magyar Akadémia épülete.

r1578.jpg

 

 

 

Szólj hozzá

évforduló építészet kultúrtörténet Róma Olaszország Vatikán Borromini