2018. jan 24.

1200 éves város a tenger mélyéről

írta: Göbölyös N. László
1200 éves város a tenger mélyéről

heracleion-14-kl0-u11011642439077pqe-1024x682_lastampa_it.jpg

Alexandria közelében, Abukirnál a tenger mélyéről a homok alatt találták meg a régészek még 2000-ben Héraklión, vagy az ókori egyiptomi elnevezés szerint Thónisz városát, amelyet valószínűleg egy földrngés juttatott oda.

A város interaktív térképét az European Institute for Underwater Archeology készítette el az ásatások adatai alapján. A szobrok, az épületek, a hajó részei megtekinthetők fényképeken és videón.

Eddig megtaláltak 64 hajórészt, 700 horgonyt, aranypénzeket, nagy sztélét hieroglifákkal és ógörög feliratokkal, vallási tárgyakat, és Hapinak, a Nílus egyiptomi istenének óriási kőszobrát. A homok alatt minden tökéletesen konzerválódott, így sok mindent el tudnak mondani a városról, amely pezsgő kereskedelmi központ volt a Mediterrán világ és a Nílus között kr. e 6 -4. században.

A kutatás még a kezdeti stádiumban van és régészek szerint a feltárás akár hosszú évtizedekig is eltarthat.

A várost a legenda szerint Párisz és Heléna alapították, akik a Menelaosztól való menekülés közben a trójai háború kezdete előtt a Nílus deltájának egyik szigetén rekedtek. Nevét Héraklészről, a görög mitológia félistenéről kapta.

 

Szólj hozzá

történelem régészet ókor Görögország Egyiptom