2018. jan 27.

„Hogyan félhetnék még a haláltól?”

írta: Göbölyös N. László
„Hogyan félhetnék még a haláltól?”

175637894-966a5433-7b66-479c-9eb8-0623ccc7c1ca.jpg

Hetven év után rekonstruálták egy auschwitz-i deportált levelét, aki a Sonderkommandóban szolgált.

Marcel Nadjari görög zsidó fiatalembert szüleivel és hugával együtt hurcolták a haláltáborba. Családja hamarosan elpusztult, őt pedig beosztották a foglyok gázkamrába kísérését, majd a halottak földi maradványainak eltakarítását végző Sonderkommandóba.

Marcel tudta, hogy előbb-utóbb őt is meg fogják ölni, ezért papírra vetette az átélteket abban a reményben, hogy egyszer majd megtalálják és megismerik az igazságot a megsemmisítő táborokról.

A 17 lapból álló írást a földbe ásta és 1980-ban találta meg egy lengyel diák, akik kutatásokat végzett az egykori láger területén. A papírok, amelyek 36 évig a földben voltak, eléggé megrongálódtak. Az írás csaknem olvashatatlanná vált. Csak most, az új technológiák segítségével sikerült rekonstruálni a szöveget.

Marcel kegyetlen őszinteséggel írtja le benne az egész elgázosítási procedúrát. Úgy érezte, hogy ennek számára a legszörnyűbb része az volt, amikor a foglyok megkérdezték tőle, hová viszik őket. Volt, hogy meg is mondta nekik, mi vár rájuk. Iszonyat volt utána bemenni, levágni a halottak haját, kiszedni az aranyfogakat és elszállítani a krematóriumba a holttesteket. „Valahányszor ölnek, azt kérdezem magamtól, hogy Isten létezik-e” – írta.

Pavel Poljan orosz történész, aki lefordította az írást, felfedezte, hogy szerzője túlélte Auschwitzot a szovjet csapatok közeledésére kitört káosznak köszönhetően. A láger foglyait  ekkor áthurcolták Ausztriába, és a szövetségesek szabadították őket fel. Nadjari az Egyesült Államokban telepedett le, 1971-ben halt meg. Egy lánya volt, aki most megkapta apja sorait.

Az írott emlékezetet most körbeviszik a világban, és zsinagógákban olvassák fel. Már eljutottak Nadjari sorai szülővárosába, Szalonikibe is.  

Szólj hozzá

történelem nácizmus zsidóság Lengyelország Görögország Auschwitz Holokauszt