2018. feb 05.

Az emberiség első migránsai

írta: Göbölyös N. László
Az emberiség első migránsai

jawbone-750x423.jpg

Egy Izraelben talált állkapocs a legrégibb nyoma az Afrikán túl élt Homo Sapiens-nek.

A történelmi emlékekben gazdag Karmel-hegyen találták meg korábban azokat az emberi maradványokat, amelyeket úgy tekintettek, mint az afrikai kontinensen élt Homo Sapiens legrégibb kövületeit. Korát 80-120 ezer évesre becsülték. Nemrég Miszlija egyik barlangjában bukkantak rá a régészek  egy néhány fogat is tartalmazó felső állkapocsra, amely legalább 50 ezer évvel régebbre teszi az eddig feltételezett első migrációk időszakát. Ennek az állkapocsnak a korát 177-184 ezer évesnek mérték három különböző datálási módszerrel.

Fajtánknak a világban való szétszóródásáról szóló ismereteink még hézagosak. A szakértők nagy része azonban egyetért abban, hogy az emberiség bölcsője Afrika volt és onnan vándoroltak más kontinensekre egymást követő hullámokban.

A legutóbbi felfedezés előtt néhány hónappal a korábbi datálás a migrálásra vonatkozóan már megkérdőjeleződött. Addig a Homo Sapiens legrégibb maradványai Kelet-Afrikában voltak, de a múlt év júniusában Marokkóban, Dzsebel Irhudban 300 ezer éves Homo Sapiens fosszíliát találtak, 100 ezer évvel öregebbet, mint az etiópiai lelet, ami azt mutatja, hogy a modern ember kialakulása korábban végbement.

A miszlijai barlang olyan területen van, ahol neandervölgyi emberek is éltek. Egy 2015-ös tanulmány szerint találkozási helyük az innen nem messze lévő Galilea volt. Ez az egyetlen hely, ahol a Homo Sapiens és a neandervölgyi együttesen élt több ezer évig. Ennek legrégebbi nyoma 55 ezer éves. Ez azt is jelenti, hogy a modern embernek már akkor alkalma volt az emberiség más ágával megismerkedni és biológiailag, valamint kulturálisan kereszteződni – magyarázzák a régészek.

A barlangban az állkapocs nem volt egyedül. Ugyanabban a geológiai rétegben a régészek munkaeszközöket is találtak. Az úgynevezett Levallois-módszerrel vágták ki őket. Ez a bonyolult technológiai eszköz lehetővé teszi nyilak és más eszközök kivésését egy sziklatömbből.

Migráns őseink nagyvadakra vadásztak, ismerték a tüzet, szerszámokat készítettek. Tehát újítók voltak.

Szólj hozzá

történelem régészet migráció Izrael Homo Sapiens