2018. feb 06.

Újjászületik a Beatles asrámja a Gangesz partján

írta: Göbölyös N. László
Újjászületik a Beatles asrámja a Gangesz partján

68/50 7. rész

111323845-3316f491-9a32-4017-923e-9ba3df3d2f5a.jpg

Ötven évvel ezelőtt John Lennon és Paul McCartney alkotói válságba kerültek, nem utolsósorban menedzserük, Brian Epstein halála miatt, és George Harrison tanácsára az egész Beatles – vagyis Ringo Starral együtt – elment Indiába Maharishi Mahesh jógi risikesi asrámjába feltöltődni.

Ennek a történelmi utazásnak szentel egy kiállítást a liverpooli Beatles múzeum. Lehet azonban, hogy a Gangesz-parti városban feltámad annak az 1968 márciusának és áprilisának szelleme, amikor a Gombafejűek a guru vezetésével meditáltak. Végül, George-ot kivéve, valamennyien csalódtak Maharishi transzcendentális iskolájában (és Harrison is hamarosan a Krisha-tudatúakhoz csatlakozott), mégis rendkívül termékenyítőleg hatott rájuk az új környezet: itt születtek meg az 1968 őszén megjelent dupla White Album legjobb dalai.

A jógaközpont feltámasztását, a 10 éve Európában elhunyt idős mester unokaöccse tervezi, akit elszomorítottak a nagybátyjával kapcsolatos szexuális visszaélésekkel való megrágalmazása. (Erről már a Beatles-út idején is lehetett hallani bőven, az egyik célpont Mia Farrow húga, Prudence volt, akit meg is énekeltek a fiúk…). Az asrám a 70-es évekről hanyatlani kezdett, és az indiai állam kezelésébe került, amely azonban nem gondozta. Előbb csak a ritka remeték vették a területet birtokba, majd a Radzsadzsi rezervátuma tigrisei és párducai. Az erdő ellepte a kerteket, az épületeket.

111323988-9a45a53a-2ecd-4ec6-a4b0-8fce00eef3db.jpg

2015-ben a központot hivatalosan újra megnyitották, a régi struktúrák egy részét megtisztították. Az 50. évfordulóra pedig Uttarakand állam turisztikai hatóságai alkalmassá akarják tenni a Beatles meditációs korszaka légkörének felidézésére is. Az ünnepély megnyitót március 1-re tervezik a risikesi nemzetközi jógafesztivál keretében. A Maharishi-alapítvány szórólapjai új higiéniai szolgáltatásokat, kávézókat, szuvenír-boltokat és ritka fotókból nyíló galériát ígérnek. De a csúcs a „Beatles-katedrális” lesz, egy fal, amelyre a látogatók graffitijei és üzenetei kerülnek. Lehet, hogy restaurálják azt a régi postahivatalt is, ahová John Lennon várta Yoko Ono leveleit, miközben még vele volt első felesége, Cynthia Powell (A többiek is párjaikkal érkeztek, Paul akkori menyasszonyával, Jane Asherrel, George és Ringo pedig feleségeikkel, Patti Boyd-dal, illetve Maureen Cox-szal).

A fesztivál során azért hagyományos spirituális kurzusok is lesznek. 

1968-beatles-yogi-new-610.jpg

 

Szólj hozzá

spirituális transzcendentális meditáció Zene Beatles India Maharishi Mahesh