2018. feb 07.

A sajtnak is völgye van

írta: Göbölyös N. László
A sajtnak is völgye van

sajt.jpg

Azóta, hogy 1971-ben elnevezték Szilíciumvölgynek a kaliforniai Santa Clara körzetébe koncentrálódott informatikai vállalatokat, a világ számos körzete felvette a „völgy”, azaz „Valley” nevet.  Ezeknek nem annyira a geomorfológiához, hanem modern tudományos, egészségügyi és kulturális zarándoklatokhoz van köze. Ilyen például Emilia-Romagnában a Wellness Valley, a dél-koreai Pocseonban az Art Valley, vagy az amerikai Nashville-ben a Music Valley, és ne feledkezzünk meg a magyarországi Művészetek Völgyéről sem, amelynek központja Kapolcs.

Hollandiában régi hagyománya van a sajtnak, amely nemzeti szimbólum a tulipánnal és a facipővel együtt. A sajtnak már a régi idők háborúiban is szerepe volt. A 17. században holland katonák, takarékossági okok miatt, sajtos dobozokkal védték fejüket sisak helyett.

Az ország nagy sajtfogyasztó, évente fejenként 15 kg-ot esznek a különböző finom, egészséges termékből. A holland sajtexport 2016-ban elérte a 3 milliárd eurót. Híresek a már a középkorban létrejött és ma is működő sajtpiacok Alkmaar, Edam, Hoom, Gouda, Woerden városában.

A két utóbbi, együtt két kisebb településsel, Krimpenerwaarddal és Bodengraven-Reeuwijkkel a csúcsai annak a négyszögnek, amely a Cheese Valley-t alkotja félúton Rotterdam és Utrecht között. sík terület, amelyet gyakran eláraszt a tenger, tele csatornákkal és legelőkkel. Itt évente 20 millió kg sajtot készítenek, ami több mint 60%-a az országos mennyiségnek.

A „völgyben” 12 sajtfajta különleges presztízsnek örvend, ezeknek többsége „földrajzilag védett termék”, nyers tejből készült ugyanazon a farmon, ahol a tejet adó tehenet tenyésztik. Ilyen a Goudse, az Edammer, a Geitenkas kecskesajt, a félkemény fűszeres Kernhem, a füvekkel ízesített Kruiden, a füstölt Rook…

Woerdenben nemrég nyílt meg a Kaaspakhuis, a Sajtház, ahol a látogató megkóstolhatja e sajtokat és megismerheti gyártásuk történetét. Woerden-ben van az 1400-as évek óta az egyik legnagyobb sajtpiac. A katedrális terén április és augusztus között szombatonként tart nyitva. Ugyancsak történelmi piac működik Goudában, ott csütörtökönként vonulnak ki a sajtkészítők. A piac mellett sajttörténeti múzeum működik, itt őrzik a több száz éves mérlegeket is. A város, ahol Rotterdami Erasmus született, híres cukrászdáiról is, a Stroopwafeleket karamellás öntettel kínálják.

gouda.jpg

A sajtfogyasztás hagyománya párosul a sörével, és ennek napjainkban is vannak folytatói. Alig 13 évvel ezelőtt egy csapat egyetemista alapította meg Bodengravenben a De Molen sörfőzdét, amely ma már napi 10 ezer liter györt gyárt és 46 országba exportálnak. Némely fajtákat 6-12 hónapig is érlelnek boros, whisky-s, brandy-s és rumos hordókban. A De Molen szereti az extrém sörneveket: a legnépszerűbb a Hell & Damnation, azaz Pokol és Átok…

 

Szólj hozzá

gasztronómia sajt Hollandia Cheese Valley