2018. feb 18.

Mitől függ, hogy bízunk-e egy ismeretlen emberben?

írta: Göbölyös N. László
Mitől függ, hogy bízunk-e egy ismeretlen emberben?

bizalom.jpg

Vannak emberek, akik azonnal bizalmat árasztanak felénk, akkor is, ha ismeretlenek. A New York-i egyetem kutatói szerint a bizalom az illető kinézetétől, vagy még inkább annak alapján ébred fel bennünk, hogy hasonlít egy számunkra rokonszenves ismerősre – írja a La Repubblica.

„Alapjában véve nem a kapott információ szerint értékeljük a számunkra ismeretlen embert. Arra alapozunk, hogy hasonlít arra, akivel már találkoztuk, még ha nem is vagyunk ennek tudatában. Agyunk egy olyan mechanizmus szerint működik, amely a múlt tapasztalatait használja fel választásainkban” – mondják a pszichológusok. Vagyis: „déjá vu”-érzés.

Kísérletükben a résztvevőnek olyan helyzetet teremtettek, amelyben három ember közül kellett kiválasztania, hogy melyikre bíz egy bizonyos összeget. Ezután a kiválasztottnak kellett döntenie arról, hogy a másik három ember közül kinek adja ezt a pénzt.

A második fordulóban az eredeti résztvevő a három ember virtuális képe közül kellett választania úgy, hogy tudtán kívül megváltoztatták a két korábban „,megbízhatatlannak” ítélt ember arcvonásait. A résztvevő választása így is arra esett, akit először választott.

A kísérlet harmadik fázisában az agytevékenységet figyelték a bizalomra méltó ember kiválasztásának folyamán és megállapították, hogy ugyanazok a zónák aktivizálódnak, amikor megtanulunk bízni valakiben, és amikor úgy döntünk, hogy megbízunk abban, aki egy korábbi ismerősünkre emlékeztet.

Szólj hozzá

közösség társadalom pszichológia déjá vu bizalom USA