2018. feb 19.

Arcfelismerő szemüveget kap a kínai rendőrség

írta: Göbölyös N. László
Arcfelismerő szemüveget kap a kínai rendőrség

bn-xj121_facere_m_20180207042432-kgqh-u11012359678208yyd-1024x576_lastampa_it.jpg

Kína szívesen alkalmazza az új technológiákat ellenőrzési célokra. Ilyen például a „szociális hitelek” rendszere, amelyet 2014-ben hirdettek meg és amelynek alapja az állampolgárok on-line aktivitása.  A legfrissebb újdonság pedig az arcfelismerő szemüveg, amelyet a rendőrségnél rendszeresítenek.

A mesterséges intelligenciával felszerelt kis kamera segítségével valós időben azonosítani lehet a gyanúsított személyeket. A szemüveget az LL Vision kínai cég fejlesztette ki. A tesztelés során a készülék egy másodperc tört része alatt tudta azonosítani egy 10 ezer személyes adatbázisból a célszemélyeket.

Az új eszközt a kínai média szerint már alkalmarták a rendőrök Csengcsou vasúti állomásán, ahol azonosítani tudtak és letartóztattak hét, különböző bűntények elkövetésével gyanúsított személyt, valamint 26 hamis névvel utazót.

Nem véletlen, hogy a vasúti rendőrök kapták meg elsőként ezeket a szemüvegeket. Ugyanis a kínai újév (február 18) alkalmából nagyon sokan kelnek útra és vannak, akik a tömeges mozgást kihasználva akarnak eltűnni.

A rendszer előnye a fix telekamerákkal szemben, hogy gyorsabb, mert össze van kötve egy hordozható készülékkel, amely az adatbázist tartalmazza, így a rendőr az azonosítást azonnal elvégezheti.

A társaság a készülék alapváltozatát forgalmazni akarja külföldön is, az USÁ-ban, Európában, Afrikában. Az Amnesty International viszont máris felhívta a figyelmet arra, hogy ezáltal az állam mindenhol jelen lehet és ez sérti az emberek magánélethez való jogát.

Szólj hozzá

biztonság jog technológia szemüveg bűnügy Kína