2018. feb 20.

Az egészséges élet dán receptje

írta: Göbölyös N. László
Az egészséges élet dán receptje

copenhagen-cycle.jpeg

A városban élő egészségi színvonalának mutatója, a WHO Healthy Cities listája élén Koppenhága áll. míg a világ fővárosaiban nő a közlekedési káosz, lakói rendszertelen életet élnek, helytelenül táplálkoznak, Koppenhága arra tanít, hogy a kerékpárutak, a fenntartható szupermarketek, a jól szponzorált és gyakorolt sport az egészség garanciája – írja a Panorama.

Kerékpárutak hálózzák be a várost, az utak mentén tetős teraszokon pihenhet meg a kerékpározó anélkül, hogy leszállna a nyeregből, szemetes tartályok sorakoznak a hulladék befogadására. A lakosság 62%-a közlekedik ezeken az utakon és nem használja kocsiját akkor sem, ha esik vagy hideg van. Már ez magában javítja az életminőséget a testmozgás és a levegő alacsony szennyezettségi foka miatt.

A másik egészségvédő tényező a közétkeztetés. A menzákon, az iskolákban a kórházakban egészséges ételeket szolgálnak fel, tilalmi listán vannak az édesített üdítők és a junk foodok. igaz, hogy a dánok 60%-os adót fizetnek, de nem panaszkodnak – írja az olasz hetilap – mert megkapják érte az ellenszolgáltatást. Ingyenesek a bölcsődék, az óvodák, az iskolák, az egyetemek. Ez utóbbi hallgatói ösztöndíjat kapnak, hogy ne legyenek szüleik terhére. Az idősek ingyenes otthoni segítséget kapnak és ingyenesek a kórházak is.

Minden azonban itt sem tökéletes, van javítanivaló a dán rendszeren is – írja a lap – Igaz, hogy a hivatalban csak heti 37 órát kell dolgozni, de az alkalmazottaknak elérhetőknek kell lenniük a nap 24 órájában, tehát igazán soha nem kapcsolódhatnak ki. Az anyáknak a szülés után pár héttel vissza kell menniük dolgozni. Emiatt sok a pszichés zavar főleg a 30-40 éves nőknél. A közegészségügy viszont számukra ingyenes kurzusokat szervez.

A városokban minden háznak kötelezően „zöld” tetővel kell rendelkeznie, de ez sokba kerül, keményen meg kell dolgozni érte és ez stresszeli az embereket. A feszültséget sokan alkohollal vagy droggal oldják. A függővé váltaknak működnek szintén ingyenesen detoxikáló és rehabilitációs központok, de nem veszi ezeket igénybe mindenki és a leggyengébbek kihullanak a szociális hálóból.

 

Szólj hozzá

város egészség társadalom életmód Dánia Koppenhága