2018. feb 20.

Tízezer éves okker kréta

írta: Göbölyös N. László
Tízezer éves okker kréta

190008498-0706e9fe-bee2-4410-a8cf-2be938646c45.jpg

Az angliai Scarborough környékén néhány centiméterrel a tőzeg alatt találták meg a york-i egyetem régészei azt az okker krétát,  amelyet 10 ezer évvel ezelőtt használtak történelem előtti őseink.

A krétát Seamer Carr és a Flixton School House között találták meg, amely a mezolitikum leghíresebb lelőhelye Európában.

Az ősi tárgy alig 22 milliméter hosszú és 7 milliméter széles, külsőleg inkább kőre hasonlít, de az egyik felét elvékonyították, hogy alkalmassá tegyék a rajzolásra, a kövek megjelölésére. A szín nagy szerepet játszott a gyűjtögető-vadászó nép életében és az okkert, amely élénk vörös színt adott, többféleképpen felhasználták. A rajzoláson kívül például állatbőrök festésére. Ugyanebben a zónában találtak olyan okkerdarabot is, amelyen kaparás által okozott csíkok láthatók. Itt az ásványt nyilvánvalóan por alakban akarták felhasználni.

A york-i egyetem kutatói az okker eszközökön kívül találtak több mint 30 szarvasaganccsal ékesített fejdíszt, amelyeket vadászatkor vagy olyan sámánrítusoknál viseltek, amikor állatok szellemeivel akartak kapcsolatba lépni.

Szólj hozzá

történelem régészet őskor Nagy-Britannia