2018. feb 22.

A szóhasználat is lehet a depresszió jele

írta: Göbölyös N. László
A szóhasználat is lehet a depresszió jele

sylvia-plath-hires-cropped.jpg

A tudomány már régóta kutatja a depresszió jeleit olyan területeken, mint az alvás, a másokhoz való viszony. Egy új tanulmány, amely a Clinical Psychological Science-ben jelent meg, a szavakban, a mondatokban kereste a betegség megnyilvánulásának nyomait.

A kutatók ehhez a munkához számítógépeket használtak, amelyek rövid idő alatt megvizsgálták a szavakat és osztályozták azokat. Hasznosak voltak olyan depressziós művészek naplói is, mint Sylvia Plath vagy Kurt Cobain, akik fiatalon követtek el öngyilkosságot.

Kiderült, hogy a depressziósok gyakran használnak negatív érzelmeket kifejező szavakat, jelzőket, továbbá sűrűbben alkalmazzák az egyes szám első személyre vonatkozó névmásokat és más kifejezéseket, mint az „én”, „nekem”, „én magam”, mint másokat. Ez még jobban kifejezi a depressziós állapotot.

A depressziót tükrözi a világ abszolutista látásmódja is, hogy mindent feketén vagy fehérnek látnak. Összehasonlítva az egészségesekkel, 30%-kal több ilyen megállapítást találtak a depressziósok mondataiban, mint az utóbbiakéiban.

A depresszióból kigyógyultaknál, enyhébb formában ugyan, de megmaradt ez a stílus.

A kutatás célja volt újabb kategóriák és alkategóriák létrehozása. A betegség leírására az önbecsülés problémáitól a perfekcionizmusig terjedőeb, hogy időben lehessen felismerni az emberben az egyes tüneteket.

Ez nagyon fontos, mivel a világban kb. 300 millió depressziós él, 2005 óta 18%-kal emelkedett a számuk.

 

Szólj hozzá

depresszió nyelv pszichológia USA