2018. feb 26.

Elhúzódó serdülőkor

írta: Göbölyös N. László
Elhúzódó serdülőkor

5f1c68b7eddda0e17761bb28895bf.jpeg

Húsz-harminc éves korukban is serdülők maradnak az „agyonvédett” fiatalok, akik felnőtt korukban sem hagyják el a szülői házat. Bár már tízéves korukban kamaszok lesznek, főként a lányok, elsősorban a gazdag országokban, ahol korán kifejlődnek, hosszabbá válik az út, míg felnőtté válnak. E korszak mostanság már legfeljebb 24 éves korban kezdődik el.

A melbourne-i Royal Children’s Hospital serdülők egészségügyi központjának igazgatója, Susan Sawyer írt cikket erről a jelenségről a Lancet Child and Adolescent Health című szaklapban.

„A serdülőkor meghosszabbodik a nyugati országokban különböző okokból, ugyanakkor előbb kezdődik a pubertás kora különböző tényezők miatt: a proteinben gazdagabb étkezés, a nagyobb sportaktivitás az oka, de a piac is sietteti a gyerekek növekedését annak érdekében, hogy önálló fogyasztókká váljanak. A kiskamaszoknak gyártott krémek, szépségápoló szerek kedveznek ennek a trendnek.

A serdülő kort meghosszabbító tényező viszont a tanulóévek elhúzódása. Ennek következtében tovább tart a családtól való függés, az a meggyőződés, hogy ki lehet tolni a felelősségvállalás, a pályaválasztás határát, a szépség mítosza, amelynek terjedéséhez nagyban hozzájárul a média” – írja a professzornő.

„A múltban a serdülőkor 19 év körül ért véget. Biológiai szempontból akkor lép be az ember a felnőtt korba, amikor befejeződik a fejlődése, azaz nem nő tovább, ez a kor azonban minden, csak nem befejezett – hangsúlyozza Susan Sawyer – Az agy 20 év után is tovább érik, egyre gyorsabban és hatékonyabban működik. A bölcsességfog, például, kibújhat 25 éves korban is.”

Alberto Pellai olasz orvos, a serdülő korral foglalkozó pszichoterapeuta A boldog család című könyv szerzője így vélekedik a kérdésről: „A gyerekek ma függőségi helyzetben vannak. Vagy azért, mert a szülők túlságosan óvják őket, vagy azért, mert hiányoznak a lehetőségek a külvilágban. A 20-30 éves fiatalok közül sokan nem tudják eltartani magukat”. A szakemberek egyetértenek abban, hogy már a gyerekkorban önállóságra kell nevelni a fiatalokat. „Olyan helyzeteket kell számukra teremteni, amelyekben megmérhetik magukat. Ez a nyári szünidőre is érvényes. A gyerek önállóbbá válik akkor is, ha sport- vagy önkéntes munkát vállaló közösségekbe kerül, vagy cseregyerekként tölt pár hetet külföldön” – mondja az olasz pszichiáter.

 

 

Szólj hozzá

társadalom életmód pszichológia serdülőkor védettség Olaszország USA