2018. már 01.

Levél a frontról egy jóbarátnak

írta: Göbölyös N. László
Levél a frontról egy jóbarátnak

870x489_lettre_poilu.jpg

Egy betörés miatti helyszíneléskor talált meg a marseille-i rendőrség egy levelet, amelyet 1915. május 27-én küldött barátjának egy francia katona a fontról.

A katonát a feltüntetett feladó szerint Jean Soulanges-nak hívták, a címzettet Jean Audiffennek, akit a levélíró „egyetlen barátjának” nevezett. Soulanges arra kérte barátját, ha elesne, mondja meg szüleinek és menyasszonyának, hogy a hazáért harcolt, és utolsó gondolatai ők voltak.

A búcsúlevél szerzője két héttel később elesett a fronton az északi Pas-de-Calais járásban. 24 éves volt. Levelét valószínűleg soha nem kapta meg a címzett.

A rendőröket annyira meghatotta a történet, hogy felhívást intéztek a twitteren: segítsenek Jean Soulanges, a 73. hadosztály őrmestere családjának felkutatásában, és csatolták a katona levelét. Az üzenetet sok ezren osztották meg, végül hála a „közösségi nyomozásnak” megtalálták a fiatal hősi halott leszármazottait, akiknek néhány napja át is adták a levelet. A rendőrség azonban nem tekinti lezártnak az ügyet, mert szeretnék megtalálni a címzett családját is.

Franciaországban az I. világháború 100. évfordulója sokakat mozgatott meg, számos eddig ismeretlen dokumentum került elő, amelyek sokat elárulnak az egyszerű katonák életéről és a civilek mindennapjairól egyaránt.

Szólj hozzá

történelem dokumentum levél twitter 1915 Franciaország I.világháború