2018. már 03.

Az Apple-nek harcolnia kell a gyerekek iPhone függősége ellen

írta: Göbölyös N. László
Az Apple-nek harcolnia kell a gyerekek iPhone függősége ellen

children-electronic-time.jpg

Két szervezet, a California State Teacher’s Retirement System (CLSTRS) és a JANA partners nyílt levélben szólították fel az Apple-t, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy gyerekek nem váljanak iPhone-függőkké.

Mindkét szervezet részvényese az Apple-nek, együtt két milliárd dollár részvény tulajdonosai. Konkrétan az a kérésük, hogy a cég járuljon hozzá a függőséggel kapcsolatos kutatások finanszírozásához, hogy publikálja az erről szóló eredményeket és növelje a szülői ellenőrzés lehetőségeit.

Az Apple vezető szerepet tölthet be abban, hogy meggyőzi az ipart: a jövő generáció egészségére és fejlődésére való odafigyelést nemcsak korrekt dolog, hanem jó üzleti szempontból is. Ez a magatartás nem jelent semmiféle veszélyt, mert ez logisztika kérdése és az Apple gazdasági modellje nem eszközeinek túlzott használatán alapul – idézi a levelet a Le Nouvel Observateur.

Az utolsó mondat utalás a Google-ra és a Facebookra, amelyeket sok kritika ér a függőség miatt, amelyet felhasználóiban kelt.

A két szervezet a levélben felsorol több tanulmány, amely bizonyítja, hogy a függőség e készülékektől mennyire megzavarja a gyerekek fizikai és mentális egészségét. Egyesek bizonyára azt fogják mondani, hogy a kutatási eredmények nem véglegesek, hogy más tényezők is szerepet kapnak, és a felelősség végül is a szülőké. De irreális és hosszú távú kereskedelmi stratégiának gyenge azt kérni a szülőktől, hogy egyedül küzdjenek – érvelnek a levélírók.

A helyzet az idézett statisztikák szerint máris aggasztó: az átlag amerikai kamasz 10 éves korában kapja meg első telefonját és naponta 4,5 órát tölt el vele, 78% óránként legalább egyszer ellenőrzi, hogy nem keresték-e, és 50% vallja magát függőnek.

A levél ismertet egy olyan tanulmányt is, amely szerint a felkeresett 2300 tanár 67%-ának az véleménye, hogy nő azoknak a diákoknak a száma, akiknek az órák alatt vonja el a figyelmüket az iPhone és 75% úgy tapasztalja, hogy csökkent a tanulóknak a feladatokra koncentráló képessége.

A felhívásra egymásnak ellentmondó reakciók érkeztek. Tony Fadell, az iPhone és az iPod egyik alkotója kifejtette, hogy egyetért a tanárokkal és felhívja a figyelmet: nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is függők és ma már legalább annyian halnak meg vezetés közbeni telefonálás miatt, mint ahányan alkohol – vagy drogbefolyásoltság alatt. Úgy véli, hogy nemcsak az Apple-nek, hanem a többi hasonló szolgáltatónak, a Google-nak,  Facebooknak, a Twitternek is segítenie kell a függőség mérésében és kordában tartásában.

A Reuters viszont olyan vállalkozókat idéz, akik bizonyos cinizmussal kezelik a témát. Ross Gerber, a Gerger Kawasaki Wealth and Investment Management elnök-vezérigazgatója például kijelentette, hogy „addiktív beruházások nagyon kifizetődőek” és felsorolja azokat a részvényeket, amelyek kávéházakban, kaszinókban, alkohol-forgalmazásban fekszenek. Mások is hasonlóan érvelnek és a hasznos befektetések közé sorolják a cigarettát is.

Az Apple egyelőre azzal válaszolt a Reuters-nek, hogy 2008 óta az iPhone-jaik sok korlátozást tesznek lehetővé a szülőknek a filmek, dalok, könyvek, bizonyos web-helyek, applikációk területén. A szülő mindent tud blokkolni, vagy korlátozni, amit a gyerek elérhet vagy letölthet – mondják. A levélírók szerint azonban nem a „mindent vag semmit” taktikáját kellene alkalmazni, hanem ésszerűbben kellene eljárni, hogy a gyermek ne ragadjon hozzá készülékéhez.

Szólj hozzá

média technika életmód nevelés gyermekek Apple USA