2018. már 04.

A víz terhe alatt süllyednek az óceánok

írta: Göbölyös N. László
A víz terhe alatt süllyednek az óceánok

121316070-90955d6e-7ac5-4ccd-a607-9b0f75b4b991.jpg

A globális felmelegedéstől szenvednek az óceánok is. Az emelkedő víz súlyától süllyedni kezdtek – írja egy holland tanulmány, amely a Geophysical Research Letters-ben jelent meg.

A delfti technológiai egyetem kutatói mérik a Föld litoszférájának, a külső takarójának változásait és arra a nyugtalanító következtetésre jutottak, hogy nemcsak a vizek szintje emelkedik, és árasztja el a partokat, hanem a tengerfenék is süllyed a rájuk nehezedő víztől.

A bűnös ezúttal is klímaváltozás, a termikus anomáliákkal, a meleg-hideg hirtelen váltakozásaival, a téli viharokkal. A Harvey hurrikán által hozott esők , például, deformálták Texas talaját, 2 milliméterrel lejjebb süllyesztették és ez történik a tenger mélyével is.

Az óceánok medrei évente átlag 0,1 mm-rel süllyednek, 20 év alatt 2 mm-t. De egyes zónákban, például az Északi-sarknál ennél sokkal többel, akár 20 mm-rel is.

A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a szárazföldön milyen változások történtek 1984 és 2014 között a jég olvadása következtében. Méréseik lehetővé teszik a műholdak által szolgáltatott adatok pontosítását, amelyek az óceánok esetében 8%-os hibával dolgoztak.

Szólj hozzá

tudomány klíma felmelegedés óceán Hollandia