2018. már 06.

A táncoló fényeket az elektronok esője okozza

írta: Göbölyös N. László
A táncoló fényeket az elektronok esője okozza

orig_365550.jpg

Olyan, mint egy tánc, a fények, a színek összekeverednek benne. A vörös, zöld, ibolyaszínű fény tobzódása csak pár pillanatig tart, de aki látta, nem felejti el.

Az északi fény rejtélyét végre sikerült a tudósoknak megfejteniük.

A tokiói egyetem kutatói egy nemzetközi csapattal együttműködve jutottak el arra a megállapításra, hogy a csodálatos látványt az elektroneső okozza, nem a walkürök fényes fegyverzete, ahogy a vikinget hitték, nem is a születésnapjukat ünneplő halott gyerekek, mint az inuitok gondolták, még csak nem is a tűz táncának visszatükröződése, ahogy a képzeletdús indiánok mesélték.

Ma már nagy részben ismert az okozója. Mind az északi, mind a déli sarkon megnyilvánuló fényjelenséget a Napból származó energiával feltöltött részecskék és a magnetoszféra, azaz a Föld mágneses burokja közötti interakciója generálja. Amikor elérik az elektronok gyorsan mozognak a földi mágneses mező határvonalain egészen addig, amíg feljutnak az atmoszféra legmagasabb rétegéig. Itt találkoznak az atomokkal és kibocsátják a különleges fényeket. Mivel a földi mágneses mező csaknem szimmetrikus, várható lenne, hogy a fények ugyanannyi ideig ragyogjanak északon és délen, de nem így van – mondják a kutatók – A pulzáló fények ennek ellenkezőjét mutatják.

A számítógépes szimuláció azt mutatja, hogy a Napból eredő elektronok a magnetoszférával érintkezve kölcsönösen hatnak az úgynevezett chorus wave-re. Ezek különleges típusú hullámok, amelyek a mágneses és az elektromos mezőből származnak. Madárcsicsergéshez hasonló hangokat adnak ki és az Egyenlítőnél öltenek testet.Innen terjednek a sarkok felé és az elektronokat fellövik a magas atmoszférákba. A látványtól tátva marad az ember szája.

Az elektronokat nehéz a klasszikus szenzorokkal befogni, ezért a japán kutatók kifejlesztettek egy különleges eszközt, amelyet az Arase műholdon helyeztek el. Az Arasét 2016-ban lőtték fel a Van Allen övezet tanulmányozására, amely tele van a földi mágneses mezőben foglyul ejtett energiával teli részecskékkel.

A felfedezés a tudományos értékén túl hasznos a repülés számára is, mert lehetővé tesz az előrejelzését ezeknek a fényeknek, amelyek veszélybe sodorhatják a sarkok felett repülő járatokat.

 

Szólj hozzá

fény természet jelenség elektronok Japán mágneses tér