2018. már 08.

A városok illata

írta: Göbölyös N. László
A városok illata

bilbao_spain_0.jpgMinden városnak megvan a maga sajátos illata, amelyet most először mértek meg.

A kipufogó gázoktól a kozmetikumokig sok minden formálja, hatása van a felhők alakulására, és segíthet a pontosabb klimatikai modellek megépítésében – írja a La Repubblica.

A szálló szerves anyagokból álló koktél, amely meghatározza a városok illatát, a legkülönbözőbb forrásokból ered: benne van kipufogó gázok, a kávépörkölők, az éttermek, a kórházak, a tisztítószerek, a kozmetikumok kipárolgásának szaga. Az innsbruck-i egyetem kutatói, akik a város központjában lévő egyetemi campus levegőjében megtalálható molekulákat elemezték, megállapították, hogy Innsbruck levegője semmiben sem tér el más városokétól.

A mérésekhez az osztrák kutatók egy olyan általuk készített eszközt használtak, amely a levegő minden összetevőjét külön-külön „meg tudott szagolni”. Az eredmények azt mutatták ki, hogy csökkentek egyes mérgező anyagok, például a benzol vagy a toluol, amelyekre vonatkozóan az EU szigorú korlátozásokat szabott meg. Az adatokból azonban az is kitűnt, hogy nőtt azoknak a szálló anyagoknak a koncentrációja, amelyek oxigénben gazdagok. Ezek befolyásolják a felhők kialakulását és felveti a helyi szinten használt klimatikus modellek felülvizsgálásának szükségességét. Az adatok arra mutattak, hogy alábecsültük az ember hatását a városok gázkibocsátásában – magyarázták a kutatók.

Szólj hozzá

város környezetvédelem levegő Ausztria