2018. már 10.

A mesterséges intelligenciák jobban olvasnak, mint az ember

írta: Göbölyös N. László
A mesterséges intelligenciák jobban olvasnak, mint az ember

new-ai-robot-developed-by-alibaba-beats-humans-in-reading-test.jpg

Az Alibaba és a Microsoft egy-egy mesterséges intelligenciája egy szövegértelmezésben legyőzött hús-vér embereket.

A teszt szöveget a Stanford egyetem készítette, hogy lemérje az AI-k képességeit. És most először történt meg, hogy az automatikus tanuláson alapuló két szoftver magasabb pontszámot ért el, mint az emberek.

A kínai Alibaba 82,44-es pontszámot ért el ellenfelének 82,30-a ellen, míg a Microsoft 82,65-öt teljesített.

A teszt során az előzően elolvasott 500 Wikipedia-cikkből tettek fel nekik mint 100 ezer kérdést. Volt egy kviz is, amelyet a szövegértelmezési képesség legjobb mérőjének tartanak. Egy olyan eszközről van szó, amelyet azért készítettek, hogy értékelni lehessen, hogy az automatikus tanuláson alapuló mesterséges intelligenciák fel tudnak-e dolgozni nagy mennyiségű információkat, és a kérdésekre tudnak-e precíz válaszokat adni.

Az utóbbi években a Jack Ma által irányított kínai társaság nagy figyelmet fordított a gépek tanulási rendszereire. Tavaly októberben bejelentettek egy 15 milliárd dolláros beruházási tervet olyan szektorokba, mint a dolgok internetje, a kvantumszámítógépek és a mesterséges intelligenciák.

„Egy olyan technológiát, mint amit most tesztelünk, számtalan célra fel lehet használni, szolgáltatásoktól kezdve az orvosi konzultációig” – hangsúlyozta Lui Si, az Alibaba mesterséges intelligencia-programjának egyik vezetője.

Szólj hozzá

olvasás robot mesterséges intelligencia USA Kína