2018. már 13.

Újabb ókori leletek a római metróépítésnél

írta: Göbölyös N. László
Újabb ókori leletek a római metróépítésnél

123246961-72bc2f1b-8677-459d-9d9e-1d3095fba863.jpg

Aki látta Fellini Róma című filmjét, sosem felejti el azokat a képsorokat, amikor a metróépítés közben csodás freskókat találnak, amelyek a levegő beáramlásától szinte szemünk láttára halványulnak el. Az Örök Városnak azért nincsen olyan komoly metróhálózata, mint Európa számos nagyvárosának, mert mindig találnak valami olyan régészeti csodát, amelyről úgy gondolják: többet ér, mint a földalatti közlekedés.

Most az Amba Aradam állomás építésénél folyó fúrások során kerültek napvilágra újabb ókori emlékek. A Via Ipponio alatt a császári hadsereg katonáinak szállása mellett, amelyet két évvel ezelőtt találtak meg, további épületekre bukkantak: a parancsnok fényűző házára és annak melléképületeire.

Nem kizárt, hogy az egész komplexum a császár titkosrendőrségéhez tartozott – mondják a régészek.

A gyöngysze, amely az észak felé lejtő területen áll és öntözésre szolgáló kis folyó szeli át, a parancsnok háza. Egy négyszögletes, kb. 300 négyzetméteres impozáns ház. Lépcsők vezetnek a folyosóijára, amelynek padlózatát „opus spicatummal”, akkor divatos szálkás téglából rakták ki.  Tizennégy szoba fogott közre egy központi údvart, amelyben kút és medencék is voltak. Valószínűleg egy szobor is tartozott hozzá.

romai.jpg

A szobák hihetetlenül szép padlózata fehér márvány és pala. A mozaikok szőlőlugasban táncoló Ámort és faunt, valamint madarakat ábrázolnak. Az egyik szobát valószínűleg fűtötték, mert a padló alatt egymásra rakott téglákat találtak, amelyek között átjárhatott a meleg levegő.

Találtak egy téglákkal kirakott raktárhelyiséget is, nagyobb edényekkel, a víz levezetésére szolgáló csatornával.

És a föld, mint egy évvel ezelőtt a Ferratella utca alatt, megőrzött csodálatosan konzervált állapotban az alapozáshoz használt fagerendákat, lapokat, valamint egyéb használati tárgyakat, ékszereket, amuletteket, agyagpecséteket, amelyek segítettek a datálásban.

A leleteket hamarosan elszállítják, hogy ne késleltessék tovább a metróépítést, majd később kiállítják őket a metróállomás múzeumában.

123246366-96e35685-ac40-4013-a3d2-9d14d1b4aa13.jpg

Szólj hozzá

történelem régészet metró ókor Róma