2018. már 17.

Digitális énünk helyettesíteni fog bennünket

írta: Göbölyös N. László
Digitális énünk helyettesíteni fog bennünket

maxresdefault.jpg

A kaliforniai Obentől az új-zélandi Soul Machines-ig alakul digitális énünk, amely sok területen helyettesíteni tud majd bennünket.

Arca, hangja olyan, mint a miénk, úgy viselkedne, mint mi, mégis másolat. Három dimenziós, digitális, intelligens. Alkotója Nikhil janin és Adam Zheng, két vállalkozó a Szilíciumvölgyből.

Az AI neve Oben és olyan technológiával fejlődik, amelynek elég egy selfie és néhány perces hangminta, hogy létrehozhasson egy személyre szabott másolatokat.

A történet három évvel ezelőtt kezdődött, és az indító ok az volt, hogy Jain feleségének elege lett abból, hogy gyerekei nem akartak elaludni, mert apjuk távol volt és nem mesélt nekik.

„Most, amikor nem vagyunk otthon, a byte-énem tartja kordában őket. Ő mond mesét nekik. De még megtanulhat egy új nyelvet és helyettesíthet tanácskozásokon is” – mondja Jain.

Az applikációs lehetőségek végtelenek. A mesterséges intelligencia helyettesíthet például akár egy énekest is egy baráti összejövetel műsorában. Az ötlet olyan vonzó, hogy a Tencent kínai óriásvállalkozás nagy összegű beruházást kapott különböző helyi hírességek másának kidolgozására. Egy másik terület, amelyet fejleszteni akarnak, a digitális tanárokra és orvosokra vonatkozik.

Jainék kezdeményezése annyira ígéretes, hogy költségvetésük 13 millió dollárnál tart és 40 alkalmazottat foglalkoztatnak.

Az új modell már használható lesz ebben az évben. Bárki ingyen kreálhat magról kópiát egy iPhone-ra vagy IOS-ra kifejlesztett applikációval. a számla kiegyenlítődik a közösségi honlapokról összegyűjtött személyi adatokkal, mert ezeken keresztül tanul az AI. Később lesznek további szolgáltatások is.

Az Oben nem az egyetlen a maga nemében. 2016-ban született meg a Soul Machines az új-zélandi Aucklandben. Az ausztrál kormány számára valósított meg egy smart alkalmazottat, aki a fogyatékkal élőknek segít eligazodni a bürokrácia űtvesztőiben. Nadiának zöld a szeme, hangját Kate Blanchett-től kölcsönözte. De ez csak kóstoló abból, amit a tudósok csinálnak Baby X-szel, aki chip agyával szimulálja az emberi agyat, és önállóan képes tanulni.

Vannak azonban elképesztőbb célok is. „Ezeknek a termékeknek az egyik lehetséges applikációja újraalkotni valakit a halála után, és kapcsolatba lépni vele” – magyarázta Greg Cross, a Soul Machines ügyvezetője, aki elárulta, hogy jelenleg egy híres történelmi személyiségek próbálnak visszahozni az életbe. Tehát valósággá válhat a „Fekete Tükör”? 

A technológiának azonban még vannak korlátai. Az Oben egyelőre robotszerű, az arcot ugyan könnyű elkészíteni, de a test még hátravan. A Soul Machines digitális figurái pedig foglyai egy számítógép képernyőjének. A hi-tech azonban gyorsan halad, más a probléma: „A digitális emberi lények és robotok elterjedése sok kérdést felvet a magánszférával, a biztonsággal és a legalizálással kapcsolatban. Ezekkel szembe kell néznünk” – ismerte el Cross.

Szólj hozzá

tudomány robot technika digitalizáció USA Új-Zéland