2018. már 18.

A szürke mókusok intelligensebbek a vörösöknél

írta: Göbölyös N. László
A szürke mókusok intelligensebbek a vörösöknél

102008549-6fde435c-4108-4e36-8d0a-0a64c436556f.jpg

Talán a problémamegoldási képességük fejlettebb a szürke mókusoknak, mint a vörösöké. Ez magyarázhatja, hogy jobban szaporodnak Angliában és Európában, mint az őslakó vörösök – írja a La Repubblica.

Az exeteri és az edinburgh-i egyetem kutatói tették próbára mindkét fajtát. Az első feladat egy átlátszó fedél kinyitása volt, amit mindannyian megoldottak, a másik bonyolultabb volt, meg kell húzni, majd felemelni néhány fogantyút ahhoz, hogy hozzáférhessenek a mogyoróhoz. A szürkék 91%-ának sikerült, míg a vörösöknek csak 62%-a tudta megszerezni a csemegét.

A kutatók szerint a nagyobb rugalmasság nyilvánulás meg a szürkéknél.

A vörös mókusok évezredek óta élnek Angliában, a szürkék 19. század végén érkeztek óta hajósokkal Észak-Amerikából, és még mindig idegen fajnak tekintik őket, de már 15-ször többen vannak, mint a vörösök. 2017-ben az állatok és növények egészségét védő brit ügynökség beinított egy sterilizációs programot, amelynek keretében az erdőknek, ahol a szürke mókus él, olyan mogyorókat hintenek szét, amelyekbe fogamzásgátlót injekcióztak.

A kutatók szerint a szürke mókusok nagyobb sikeréhez az is hozzájárul, hogy nagyobb a termetük és ellenállóbbak a betegségekkel szemben.

Az olasz zoológusok érdekesnek találják a brit kollégák munkáját, de úgy vélik, hogy az értékelésnél óvatosnak kell lenni, mert lehet, hogy egy másfajta tesz más eredményeket hoznia ki, mert az állat más tulajdonságaira koncentrál. A képességekre vonatkozóan felhozzák a mogyorószajkó példáját, amelynek nagy a térbeli orientációs képesége. Egy amerikai felmérésből kiderült, hogy 25 négyzetkilométeres területen rejt el mogyorót, magokat és képes mindent megtalálni, amikor kevés a tápláléka. Kétségtelen azonban, hogy a szürke mókusok esetében releváns a termet és az agresszívitás.

Szólj hozzá

tudomány biológia állatvilág mókus Nagy-Britannia