2018. már 19.

Újabb óriás II.Ramszesz-szobor maradványai kerültek elő

írta: Göbölyös N. László
Újabb óriás II.Ramszesz-szobor maradványai kerültek elő

egypt_antiquities_28959jpg-9fb4c_1519741961-39121.jpg

Egyiptomban szinte folyamatosan hihetetlen kincsekre bukkannak. Az idén januárban egy skarabeust ábrázoló ékszer került elő „Boldog Újévet” felirattal, majd pedig II. Ramszesz fáradó hatatalmas szobrának feje és néhány darab a törzsből.

Asszuántól 40 km-re északra, Kom-Ombóban és nem is egy ásatásnál, hanem egy meghibásodott csatorna javításakor tűnt elő a ritka lelet.

II.Ramszesz a leghíresebb fáraók egyike volt (kr.e. 1279 – 1213), és hatalmas kultusznak örvendett. Szobrának megtalált feje 70x56x30 cm. A teljes szobor valószínűleg 7 méter magas volt, feltehetően mellén keresztbe tett kézzel ábrázolta, amint magához szorítja az élet kulcsát és az ankh-keresztet.

Érdekes, hogy a szobrot éppen Ramszesz közelgő születésnapja, február 22 előtt találták meg. Hatalmas szobrát Abu Szimbelben ekkor, valamint október 22-én, megkoronázása napján világították meg a napsugarak egy valószínűleg hozzá igazított résen át. Különben a szobor egész évben árnyékban van.

Az egyiptomi idegenforgalmi hatóságok remélik, hogy az újabb nagyszerű lelet ismét felkelti az érdeklődést az ország iránt. Az elmúlt évek zűrzavaros állapotai miatt ugyanis a turisták számára erősen megfogyatkozott a fáraók földjén.

 

Szólj hozzá

történelem régészet Egyiptom II.Ramszesz