2018. már 21.

TV-sorozat főszereplője lesz Brian Epstein, az „ötödik Beatle”

írta: Göbölyös N. László
TV-sorozat főszereplője lesz Brian Epstein, az „ötödik Beatle”

140924502-03ef8e57-ee3e-40db-8e8c-ee19fe64aee1.jpg

Az NBC tulajdonában lévő Bravo Tv-csatorna szerződést kötött Vivek J. Tiwary-vel a The Fifth Beatle: The Brian Epstein Story című képregény szerzőjével egy sorozat elkészítésére. Ő írja a forgatókönyvet és ő lesz a producer is. A tervhez felhasználják természetesen a Beatles teljes zenei katalógusát.

„Ha volt ötödik Beatle, az Brian volt” – mondta róla Paul McCartney.

Epstein, aki pályafutását lemezboltosként kezdte Liverpoolban, fantasztikus menedzsere volt a Beatles-nek, ő fedezte fel és vitte őket világhírre. A tv-sorozat az ő történetét mondja el, azt a sikerekkel teli, mégis nehéz életet, amely 34 éves korában, kábítószer-túladagolás következtében ért véget. Brian zsidó volt és homoszexuális, ez ez utóbbi akkor még bűnnek számított Nagy-Britanniában. Magányos ember volt, és szükségét érezte annak, hogy része legyen az együttesnek, amelyet ő emelt ki a liverpooli Cavern klubból. Lenyűgözte a zenéjük és hatásuk a közönségre. És bár nem volt korábban menedzseri tapasztalata, mégis elérte, hogy az EMI szerződést kössön velük, figyelmen kívül hagyva azt a – ma már tudjuk – hihetetlen jóslatot, hogy a gitáros együttesek hamar el fognak tűnni. A nem kevésbé zseniális producerrel, George Martinnal 1962 őszén néhány hónap alatt elindították a Beatlemaniát, és nem túlzás azt állítani, hogy ennek a kulturális forradalomnak Epstein volt az elindítója azzal az elszántsággal, hogy elterjessze az együttes zenéjével együtt béke- és szeretet üzenetét. Nemcsak a turnékat, tv-szerepléseket szervezte határtalan lelkesedéssel, hanem rajta tartotta a kezét a médiakapcsolatokon, és a fiúk imázsán is.

A nagy törést 1966 hozta meg, amikor a zenekar tagjai úgy döntöttek: visszavonulnak a színpadtól, hogy jobban tudjanak zenei kísérleteikre koncentrálni. John, Paul, George és Ringo felnőttek, a korábbi legendás egység, amelyben Briannek óriási szerepe volt, repedezni kezdett. A mindenható menedzserre, aki egyfajta apa-szerepet is játszott náluk, már egyre kevésbé volt szükség. Epstein ezt nagyon nehezen viselte, depressziós lett, és sokan állítják, hogy túladagolása nem a véletlen műve volt. 1967. augusztus 27-én bekövetkezett halálát a Beatles soha nem heverte ki. Bár még ezután is készítettek nagyszerű lemezeket, mint a White Albumot vagy az Abbey Road-ot, már mindenki ment a maga feje után, kiéleződtek közöttük a művészi és magánjellegű ellentétek, és mindez óhatatlanul a zenekar feloszlásához vezetett 1970. áprilisában.

 

Szólj hozzá

zene rock Beatles Nagy-Britannia Brian Epstein kulturtörténet