2018. már 27.

Clara Woods születésnapi kiállítása

írta: Göbölyös N. László
Clara Woods születésnapi kiállítása

clara.jpg

Különleges születésnapja volt Clara Woods-nak. A 12 éves kislány nem tud beszélni, és festményein keresztül fejezi ki magát. Március 8-án egy firenzei cukrászdában nyílt meg első kiállítása.

A gyermek még az anyaméhben kapott agyvérzést, élete azóta is nagy kihívás. A festészet éppen ezért létfontosságú kommunikáció számára. A kiállítás különböző nagyságú műveit vászonra és fára, nagyrészt akrillal készítette.

A képek absztrakt tájakat, arcokat ábrázolnak, stílusában felfedezhető Frida Kahlo hatása.

„Az orvosok kezdetben azt mondták, hogy csak vegetálni fog, nem tud majd sem járni, sem beszélni, nem lesz normális élete. De nem így lett. Clara mindig derűs volt, mindig erős akarattal, örömmel nézett szembe  nehézségekkel” – mondta az édesanyja a La Repubblicának.

Egyéves korában kezdték el Claránál a rehabilitációs kezelést és egyre jobbak az eredmények. Ma három nyelvet – az olaszt, az angolt és a portugált – is megérti. Apja ugyanis kanadai, anyja portugál és Itáliában élnek.

Clara néhány évig nem festett, majd 2015-ben újra, még nagyobb kedvvel folytatta. Annak ellenére, hogy a jobb oldala sokkal gyengébb a balnál. Kétszer operálták, hogy megnyújtsák az inait és most már tud járni, futni, bár hamar elfárad és kerekes széket kell használnia.

„Fejlődésében nagy szerepe van apjának, Carlónak – mondja az édesanyja – ő mindig igenekre változtatta a többiek „nem”-jeit. Mindig talált alternatív megoldásokat, amelyek lehetővé tették Clarának, hogy elérje céljait.”

 

Szólj hozzá

egészség képzőművészet festészet fogyatékkal élők