2018. ápr 03.

Európai kultúra a történelem előtti időkben

írta: Göbölyös N. László
Európai kultúra a történelem előtti időkben

poteriescampaniformes.jpg

A Nature-ben jelent meg az a tanulmány, amely azt sugallja, hogy az Európában élő népek már az őskorban egy közös kultúrához akartak tartozni.

Amikor az ókorra gondolunk, Róma jut az eszünkbe, régebbről pedig a fáraók Egyiptoma. A Nyugat Európája írásos emlék hiányában árnyékban marad. A tanulmány erre vet némi világosságot.

Az európai kontinens a piramisok építése idején nem volt üres pusztaság. Az itt élő népek nem voltak technológiailag olyan fejlettek, mint Mezopotámia vagy Észak-Afrika, nem voltak nagy városok, történeteket, leírásokat mesélő agyagtáblák, de az utókorra hagytak munkaeszközöket, edényeket, művészeti tárgyakat, sírokat.

Az edények nevet adtak egy kulturális irányzatnak, amely elterjedt az egész kontinensen, Portugáliától a brit szigetekig, Szicíliától Magyarországig. „Harang alak” kultúrának nevezték el a harang formájú edényekről, de voltak benne egyéb jellegzetes tárgyak  is, pl. kőből készült csuklóvédők, perforált gombok, tőrök…

Ennek a kultúrának nem volt egységes birodalma, nem volt városállamok közötti szövetsége, mint amilyenek a Közel-Keleten.  Sokáig kérdés volt, hogy egy migráns nép hozta-e magával művészetét az Ibériai-félszigetről vagy a kereskedelem során terjedt el a Kr.e. 2800 és 1800 között Nyugat- és Közép-Európában élő népek között.

A kérdés szakértői, a régészek és a korral foglalkozó történészek hosszú ideig megosztottak voltak. A Harvard kutatói most más megvilágításban foglalkoztak a kérdéssel. 400 bronzkori genetikai adatait vizsgálták. Ezek közül 226-é asszociálható a „Harang alak” kultúrával. A több csont olyanokéi voltak, akik előtte vagy utána éltek és összehasonlítási alapul szolgáltak.

A kutatók a „genetikai fotó” alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a helyiek elegyedtek a sztyeppék migránsaival. Globálisan az eredmények azt a genetikai sokféleséget mutatják, amely megfelel a korábban már ismert népvándorlásnak.

A „Harang alak” művészetet illetően a kontinensen élők voltak a művelői, akiktől aztán ezt átvették a migránsok azonosulásra való törekvésükben, de érdekes módon Angliában már éppen a migránsok vezették be ezt a kultuszt – írja a Le Nouvel Observateur.

Szólj hozzá

kultúra történelem régészet őskor Európa