2018. ápr 06.

Casanova emlékezete

írta: Göbölyös N. László
Casanova emlékezete

casanova.jpeg

„Csak annyit mondhatok, hogy éltem” – mondta Giacomo Casanova, a 18. század nagy hódító-életművésze.

Legalábbis ezt tartja a legenda, mert a szabados gondolkodás és életfelfogás bajnokáról sok mindent regéltek, de valójában keveset tudnak. Az közismert, hogy imádta a nőket, és hogy a nők is imádták, és a Velencébe látogató turisták ezrei zarándokolnak el a Calle Malipieróba, hogy lefényképezzék a házat, ahol 1725. április 2-án a világra jött. A kíváncsiak elsétálhatnak a Szent Márk téren lévő Ridottóba, a kor neves kaszinójába, ahol Casanova játszott, és nemes hölgyekkel társalgott, vagy a Florian kávéházig, a Sotoportego dei due mori vendéglőik, ahol, mint mesélik, rendszeresen randevút adott hódításainak.

Születésnapján indította el az új velencei Casanova-múzeum azt a programot, amely digitális rekonstrukcióban mutatja be életét. A kiállítás utolsó szakasza a rekonstruált hálószoba korabeli berendezéssel.

Casanova azonban nemcsak híres nőcsábász volt, hanem kiváló gondolkodó, széles körű műveltségű világfi és nem utolsó sorban nagy utazó is. Az akkori nehézkes közlekedés ellenére eljutott Londontól Szentpétervárig, Párizstól Prágáig, nemegyszer lóháton és egyedül – magyarázta Luigi Parodi, a múzeum igazgatója, aki arra törekszik, hogy teljes képet adjon Casanováról.

Annak ellenére, hogy szülei csak művészek voltak, Casanovának sikerült bejutnia a legmagasabb körökbe. Az Ólombörtönből, ahová szabados magatartása miatt zárták be és ahonnan kalandos körülmények között szökött meg, eljutott a versailles-i szalonokig, egészen a francia királyi udvarig, magához Marie-Antoinette-hez is, de találkozott a kor olyan nagyságaival is, mint Voltaire, Benjamin Franklin és Wolfgang Amadeus Mozart is.

„A program személyes szenvedélyből született. Meghívtam egy csapat szakértőt az akkori környezet rekonstruálására. Természetesen megmaradt hódító sztereotípiája, de a virtuális rekonstrukcióval sokkal többet is bemutatunk róla” – mondta az igazgató.

A látogató megismerkedhet a korabeli hangszerekkel, ruhákkal, pénzekkel, Casanova tudományos és irodalmi munkásságával és az egyik teremben bemutatják a róla készült filmeket is. A leghíresebb Federico Fellini 1976-ban készült alkotása, amelyben – Donald Sutherlanddel a főszerepben – egy olyan Casanovát mutat be, aki kétségbeesetten harcol azóta sem változott imázsa ellen…

https://www.youtube.com/watch?v=u9LV0hxgdsM

 

 

Szólj hozzá

történelem híresség Olaszország Velence Casanova