2018. ápr 16.

Amikor a doktor dalokat ír és rockot játszik a betegeknek

írta: Göbölyös N. László
Amikor a doktor dalokat ír és rockot játszik a betegeknek

marco-lombardozzi_medico-musicista.jpg

Marco Lombardozzi olasz orvos-pszihoterapeutának az orvostudomány mellett a zene a szenvedélye. Dalokat ír, amelyeket a pácienseinek ajánl. CD-t is készített, amelynek két fő száma a Psico rap és a No, dottore – írja a La Repubblica.

„A két dalban – magyarázta – meg akartam jeleníteni mind az orvost, mind a páciensét. Az orvost, aki meg szeretne gyógyítani minden betegséget és szenved attól, hogy ez nem sikerül neki, és a beteget, aki vizsálat közben inkább csak egy számadatnak érzi magát. Mindkét szám bírálja azt az orvoslást, amely nem tartja tiszteletben a páciens egyéniségét, főként a pszichiátriai betegekét.”

Lombardozzi műveit bemutatták római Arciliuto színházban. Egy gitáros és egy harmonikás kísérte őt. A zenében vegyült a country, a rock a reggae-vel, a melodikus stílus a rappel.

„Ezen a CD-n két szám van a homeopátiáról és egy a halálról, amelyet úgy írtam le, mint evolutív folyamatot, minden pátosz nélkül. Egy balladáról van szó, amelyben megpróbálok kevésbé kegyetlen képet festeni a halálról. Alapjában vége el kell fogadni azt orvosnak is, hogy a halál az élet integráns része. Aztán beszélni akartam az orvos szerepéről, amilyennek lennie kellene, aki nem profitnak tekinti a páciensét, aki figyelmesen, empátiával, szívvel hallgatja…emlékeztetni akartam arra is, hogy az orvosnak kötelessége enyhíteni a hozzátartozók gyászát is” – fejtette ki nemes gondolatait Lombardozzi doktor a lapnak.

 

Szólj hozzá

zene gyógyítás Olaszország