2018. ápr 18.

Chappaquiddick, Ted Kennedy elátkozott napja

írta: Göbölyös N. László
Chappaquiddick, Ted Kennedy elátkozott napja

kennedy-court_1469794c.jpg

1969.július 18 éjszakája volt, amikor Massachusetts-ben  híressé vált a Chappaquiddick szigete és véget ért Edward Kennedy elnöki álma.

Most, hogy megjelent az Egyesült Államokban John Curran filmje, a Chappaquiddick , a Panorama felidézte a történeteket.

1969 július 18-án a sziget hajón volt elérhető Edgartown városából. A Lawrence Cottage-ben buli volt, amelyen részt vett hat lány, akik egy évvel korábban a meggyilkolt Robert Kennedy választási kampányának stábjában dolgoztak. Köztük volt Mary Jo Kopechne is. A meghívottak között volt még Ted Kennedy öt barátja. Mind a hat férfi nős volt, a lányok viszont szinglik voltak. Kennedy felesége éppen terhes volt és a tragédia okozta sokk miatt elvetélt.

A playboy hírében álló legkisebb Kennedy-fiú 23.15 körül távozott Mary-vel autóval, a Bike Bridge felé vezető úton. A 30 km/órás sebességgel haladó kocsi lecsúszott az útról és belezuhant a vízbe. Kennedy még ki tudott szabadulni a süllyedő járműből, de a lány nem, megfulladt. Ted csak 10 órával később közölte  a rendőrséggel a történteket, amikor két halász értesítette a hatóságokat a vízből kilátszó kocsiról és a rendőrök kiemelték a holttestet.

static_politico_com.jpg

Ezek a biztos tények. A többi Kennedy állítása – írja a lap.

A szenátor kezdetben azt mondta, hogy távozóban volt a Lawrence Cottage-ből, amikor Mary megkérte: vigye el a szállodájáig. (A lány táskáját és kulcsait az összejövetel helyszínén találta meg a rendőrség), majd azt, hogy eltévesztette az utat. Azt vallotta, hogy többször megpróbált a kocsihoz úszni, hogy kimentse a lányt és többször szólította a partról. majd negyedóra múlva visszatért a Cottage-be, hogy segítséget hívjon. Arról nem beszélt, hogy közelebb is voltak házak, ahonnan segítséget kaphatott volna.

A két barát állítólag arra kérte, hogy értesítse a rendőrséget, de ezt akkor még nem tette meg. Visszatért Edgartown-ba, a szállodai szobájába, levetette vizes ruháját, és elaludt. Telefonon több barátja is biztatta, hogy jelentkezzen a rendőrségen, de Kennedy csak másnap reggel 10 órakor tette ezt meg.

teddykmaryjo.png

A tárgyaláson Edward Kennedy abban vallotta magát bűnösnek, hogy elhagyta a baleset színhelyét. Segítségnyújtás elmulasztása miatt 2 hónapra ítélték el, de büntetését felfüggesztették. Ezt követően a televízióban hosszú beszédet mondott massachusetts-i választóinak, amelyben próbálta menteni a menthetőt.

Végül az ügy a legifjabb Kennedy-fiú elnöki ambícióiba került – talán jobban is járt így, ismervén két bátyja sorsát – de élete végéig szenátor maradt, és a kelet-nyugati párbeszéd, az enyhülés híveként tartották őt számon. Mary Jo Kopechne nevére azonban már kevesen emlékeznek.

 

Szólj hozzá

politika történelem bűnügy USA Kennedyek