2018. ápr 19.

A zene titokzatos arca

írta: Göbölyös N. László
A zene titokzatos arca

3_everybody_hurts_rem_everybody_hurts_r5a9935-kiqd-u111035560009r6b-1024x576_lastampa_it.jpg

Beethoven azt állította, hogy a zene beszél. A kritikusok sokszor megpróbálják magyarázni, hogy egy zene miről mesél, fantáziadús értelmezéssel. De eddig még senki sem mutatta meg a zene arcát, mozgásait.

Nehéz elhinni, de a fotókon jól látható és nem is a fantázia terméke. Amit Michel Ardu fotósnak sikerült elkapni, azt máris művészeti alkotásnak tekintik – írja a La Stampa.

Hogyan lehetséges? „A hanghullámok energiáját felhasználva és ütköztetve azokat egy kis tömjénfüsttel. Amikor a hanghullámok áthaladnak a füstön, megtörik a vonal egyensúlya, és kirajzolódik belőle az, amit én a zene önkifejezésének tekintek. A hang szabadon felfedi formáját” – magyarázta a fotós.

Fényképet készíteni a zenéről többé-kevésbé olyan, mint egy arcképről. A kifejezés a hangok változásával gyakran változik. Modellek és fotósok jól tudják: elég egy fintor és minden más lesz, mást fejez ki. Ardu  hasonlóan cselekedett, akkor kattintott, amikor a zene a legjobb részének hangzott. „A hang jelet hagy a füstön, rányomja a személyiségét., arcát. A zenét nemcsak hallgatni, hanem látni is lehet – mondja – látni lehet az eleganciáját, az agresszivitását, a félénkségét, de ez is nagy mértékben függ a szerzőktől, sőt, az előadóktól. És ha lefotózzuk és egymás mellé helyezünk egy Morriconét, egy Vasco Rossit, egy Elton Johnt és egy Pink Floyd-ot, kiválaszthatjuk azt, amelyik valamilyen módon ránk hasonlít.”

Képünkön az R.E.M. Everybody Hurts című dalának lenyomata látható.

 

Szólj hozzá

Fotó Zene Franciaország Képzőművészet