2018. ápr 21.

Könnyebben lélegeztek neandervölgyi őseink

írta: Göbölyös N. László
Könnyebben lélegeztek neandervölgyi őseink

1387468713708_neand.jpg

A mai emberrel összehasonlítva, a neandervölgyiek alacsonyabbak voltak, ellenben erősebb volt az álluk és szélesebb az orruk. Ha sikerül megtalálni ezeknek a különbségeknek az okait, a kutatók pontosabban megrajzolhatják eme ősünk profilját, és az azokat a tényezőket, amelyek a fejlődését irányították.

A Proceedings of The Royal Society-ben megjelent tanulmány egy lépéssel előbbre visz ebben a kutatásban.

A tudósok digitális modelleket készítettek a neandervölgyi, a heidelbergi és a mai ember koponyájáról és összehasonlították a különbségeket.

A neandervölgyi erős állával kapcsolatban leginkább elfogadott feltételezés eddig az volt, hogy a rágáshoz volt szükséges, illetve egy nagyon kifejlett, megragadási képesség alátámasztására, amelyben a száj szinte úgy működött, mint egy harmadik kéz. Néhány elmélet szerint a nagy orr már csak ennek következménye lehetett.

A háromdimenziós modelleket végzett vizsgálatok azonban ezeket nem igazolták.

A neandervölgyi ember nem volt alkalmasabb első fogainak használatára, mint a modern ember, sőt, ez utóbbi hátsó fogainak rágó biomechanikája funkcionálisabb – mondják a kutatók.

Miután ezek az elméletek nem igazolódtak, a tudósokban felmerült, hogy a nagy széles cimpájú orr, az előreugró áll nem a hideg levegő felmelegítésére szolgált-e. Ennek vizsgálatához a számítógépes fluidodinamika segítségét vették igénybe. Kiderül, hogy valóban erről van szó, mint ahogy az inuitoknál ma is, sőt, hatásosabban.

Tovább folytatva a vizsgálatokat fény derült arra, hogy a neandervölgyi embernél a széles orrcimpák lehetővé tették, hogy csaknem kétszer annyi levegőt raktározzanak el, mint a maiak, vagyis több oxigént és ez fedezte nagy energiaszükségletüket. „Azon kívül, hogy a neandervölgyi volt az az emberfajta, amely alkalmazkodni tudott a nagy hideghez, tudjuk, hogy nagy vadra vadászott, sokat kellett mozognia, és mindez sok energiát igényelt” – magyarázták a kutatók, akik a továbbiakban vizsgálataikat ki akarják terjeszteni más ősember-fajtákra, például az australopithecusra.  

Szólj hozzá

történelem antropológia neandervölgyi őskor Nagy-Britannia