2018. ápr 28.

A Bank of America nem kölcsönöz többé pénzt támadó fegyverek gyártóinak

írta: Göbölyös N. László
A Bank of America nem kölcsönöz többé pénzt támadó fegyverek gyártóinak

iskolai.jpg

Nem kap pénzt a Bank of Americától a jövőben a legendás Colt gyár, amely az AR-15-öt, azt a félautomata gépfegyvert gyártja, amellyel február 14-én a floridai Parkland iskolájában 6 perc alatt 17 diákot öltek meg.

„Hozzá akarunk járulni a mészárlások megszüntetéséhez – nyilatkozta Anne Finucane, a bank alelnöke a Bloomberg TV-nek – Az utóbbi hónapokban intenzív beszélgetéseket folyattunk klienseinkkel, reakciójuk az új szabályainkra vegyes volt. Van, aki helyesli, van, aki még felháborodik rajta.”

A BoA döntése azt mutatja, hogy a Wall Street egyre inkább állást foglal a fegyverek ellenőrzéséről szóló vitában, amely mindig megosztja Amerikát, de ez az első konkrét lépés a március 24-i March for Our Lives óta amelyben több mint egymillióan vonultak fel Washingtonban és főleg azóta, hogy bojkottálásra szólítottak fel azon társaságokkal szemben, amelyek üzletet kötni az amerikai fegyverszövetséggel, az NRA-jel.

A felhívás arra ösztökéli a nagy cégeket, hogy szakítsák meg a kapcsolatokat az NRA-jel, ahogy tette azt például a Delta Airlines, amely odáig ment, hogy két repülőt bocsátott azoknak a fiataloknak a rendelkezésére, akik Washingtonba mentek tiltakozni.

A New York Times írja, hogy az olyan társaságok, mint American Outdoor Brands Corporation, amelyhez a Smith and Wesson fegyvergyár is tartozik, tavaly elvesztette részvényeinek felét. A Strum, Ruger & Company jobban járt, nekik csak kisebb mértékben csökkent a bevételük.

A Mother Jones folyóirat tavalyi felmérése azonban sajnos azt mutatta ki, hogy minden mészárlás után valóságos versenyfutás indul az új fegyverek vásárlásáért.

A Bank of America tette meg tehát eddig a legkomolyabb lépést, de márciusban a Citygroup is bejelentette, hogy csökkentia hitelezést és arra kérte a fegyvereladással foglalkozó klienseit, hogy ne adjanak el fegyvert 21 éven aluliaknak, és azoknak, akiknél nem végezték személyiségi háttérvizsgálatot.

A BlackRock,  a világ egyik legnagyobb befektető társasága szintén bejelentett egy csomagot, amelyben büntetik, vagy kizárják azokat a cégeket, amelyek hadi fegyvereket gyártanak civil piacra. Ennek jelentősége abban van, hogy a BlackRock 10%-os tulajdonosa az American Outdoor Brands Corporation-nak. Kis lépés, de jelentős. Úgy tűnik, elég nehéz még elszakadni üzletileg a fegyverpiactól – írja a La Stampa.

Az aggodalmakat erősíti az a statisztika is, amely szerint az amerikai iskolai lövöldözések az elmúlt 18 évben több halált okoztak, mint az egész 20. században.

A Journal of Child and Family Studies-ben megjelent tanulmány azokat a lövöldözéseket vette számításba, ahol legalább négyen sérültek vagy haltak meg. Ezen kívül összeszámolta, hogy 1940 óta hány 5-18 éves gyerek lett az áldozata ezeknek a lövöldözéseknek.

Az Egyesült Államokban 1940-ig nem történt iskolai lövöldözés. Akkor egy kollégium igazgatója lelőtte két kollégáját, a helyi oktatási felelőst, majd öngyilkos lett, mert azt hitte, hogy el akarják bocsátani.

A tanulmány szerzői nem találtak tömeglövöldözést az 1940 és 60-as évek között sem. Az öldöklések 1979-ben kezdődtek, amikor egy 16 éves lány egy általános iskolában megölt két felnőttet és megsebesített nyolc gyereket.  A 90-es évek tragikusan alakultak. Tizenhárom lövöldözésben 36 ember halt meg. 2000 és 2018 között 22 alkalommal 66, többen, mint 1940 és 1999 között.

Riasztó tendencia – mondják a dél-karolinai Clemson egyetemének kutatói, a tanulmány szerzői. Annál is inkább, mert a 21. századi elkövetők serdülők, amiből az vonható lesz, hogy könnyebb fegyverhez jutniuk és gyakrabban szenvednek mentális problémákban vagy konfliktus-megoldási készségben. A 20. században a tömeges halált okozó lövöldözések 60%-át követték el 11-18 év közöttiek, a 21. században pedig 77%-át. A fegyveres erőszak járvány lett az USÁ-ban, amit sürgősen orvosolni kell – állapítják meg a kutatók.

 

 

 

Szólj hozzá

iskola gyilkosság bűnügy USA