2018. ápr 29.

A Vörös Báró utolsó repülése

írta: Göbölyös N. László
A Vörös Báró utolsó repülése

red-baronaa.jpg

Az első világháború leghíresebb repülős hőse volt, akinek közismert elnevezése, a „Vörös Báró” a mai napig fogalom.

Manfred von Richthofen alig másfél év alatt 80 légicsatát nyert meg, ő lett az „ászok ásza”, mielőtt 1918. április 21-én lelőtték a Somme folyó felett.

A „Vörös Báró”, teljes nevén Manfred Freiherr von Richthofen porosz arisztokrata családban született 1892. május 2-án. A családi hagyományt követve 11 évesen katonaiskolába került. 1911-ben avatták tisztté, majd a lovassághoz került, az első császári ulánus ezredhez. Az első világháborúban kezdetben a keleti és a nyugati fronton harcolt, Vaskereszttel tüntették ki, majd akarata ellenére a műszaki alakulatokhoz vezényelték. Saját kérésére helyezték át a légierőkhöz,  ahol kezdetben felderítést végzett az orosz fronton 1915 nyarán. Aztán bekerült a Jasta II vadászpilóták egységébe. Első győzelmét 1916 szeptember 17-én aratta Cambrai felett. Az Albatross D Ii típusú gépéről géppuskával lőtt le egy brit vadászgépet. Aztán leszállt a lezuhant gép mellett és segítséget akart nyújtani a brit pilótának és társának, de néhány perc múlva mindketten meghaltak. A báró katonai tiszteletadással búcsúzott tőlük. (Ez a lovagiasság az I. világháború pilótái között még gyakori volt, erre utal Jean Renoir Nagy Ábránd című filmjének egyik jelenete is).  

1917 elején már 16 ellenséges gépet semmisített meg, ezután bíztak rá egy egész vadászgéprajt. Az egyik gépen rajta volt öccse, Lothar is. A raj repülőit színesre festették, Richthofen gépe vörös lett, ezért nevezte el az ellenség „Vörös Bárónak”. Hamarosan a császári Németország propagandájának szimbólumává vált az alig 25 éves fiatalember. Még ugyanabban az évben egy másik egységet bíztak rá, új gépe egy Fokker D III-as lett. 1917 június 16-án sebesült meg először, a fejét érte a találat és nem is gyógyult fel belőle teljesen.

1918 április 21-én a frontvonal mögött harcba bocsátkozott egy brit egységgel. Bukórepüléssel vette célba az ellenséges gépet, amikor a földről lelőttek az ausztrál tüzérek. Zuhanás közben még egy kanadai gépről is találat érte. A kanadai ász Arthur Roy Browné a „dicsőség”, hogy megadta a kegyelemdöfést a „Vörös Bárónak”. Amikor a vörös Fokker a földbe fúródott, Manfred von Richthofen már halott volt, mert egy lövedék a mellkasán találta el. Az ausztrálok találtak rá, és Amiens mellett temették el katonai pompával.

 

 

Szólj hozzá

történelem Németország I.világháború Manfred von Richthofen