2018. máj 02.

Pablo Escobar sztárszeretője

írta: Göbölyös N. László
Pablo Escobar sztárszeretője

entrevistaapablo.jpg

Minden idők egyik leghírhedtebb kolumbiai drogbárója, Pablo Escobar halála után 25 évvel is foglalkoztatja a médiát, és most mozisztár lesz. Fernando León de Aranoa filmje egyben arra is lehetőséget ad, hogy felidézzék szeretőjének, Virginia Vallejónak különleges életét.

A filmben a párost Javier Bardem és Penelopé Cruz eleveníti meg.

Virginia Vallejo a kolumbiai Cartagóban született  1949-ben. Apja vállalkozó volt és barátai közé tartozott az akkori elnök, Carlos Lleras. Nagyapja rövid ideig gazdasági, nagybátyja pedig oktatási miniszter volt az 1930-as években. Virginia tanulmányainak befejezése után egy szombati tv-műsor vezetője lett, többször is elnyerte a legjobb tv-s személyiség díját. 1981-ben a Caracol rádió megbízásából ő tudósított Károly wales-i herceg és Diana Spencer esküvőjéről. Ugyanebben az évben létrehozta saját tv-programját, a TV Impactót. Magazinok címlapjaira került, játszott néhány filmben, és remek lábaival harisnyásakat reklámozott. 1983-ban aztán interjút készített a 32 éves Escobarral, aki elárulta neki nagy karitatív tervét, amellyel meg akarta szüntetni Medellin nyomornegyedét.

Az 1984-es választások idején Vallejót megismerte az egész ország, miközben meghódította a drogbárót. Akkor Virginia már tudta, hogy Escobarnak honnan származik hatalmas vagyona és megismerte módszereit is. Megértette, hogy a férfi szereti a népét és ki akarja emelni a szegénységből. Két válással a háta mögött a férfi szeretője lett. Otthagyta a tv-t és a Deadline amerikai magazin arról írt, hogy ő segíti Escobart a közéleti kapcsolatépítésekben. Végül 1987-ben, amikor a narkoterrorizmust már elviselhetetlennek látta, szakított vele. Pablo Escobart hat évvel később lőtték le a rendőrséggel vívott tűzharcban.

Virginia a vele töltött évek alatt belelátott a rendszer titkaiba, a korrupcióba, amely megfertőzte a kolumbiai politikai köröket. 2005-ben, amikor az Alberto Santofimio-ügy kirobbant (a volt igazságügy-minisztert azzal vádolták, hogy 1989-ben Escobar embereivel megölette politikai riválását, Luis Carlos Galán elnökjelöltet és végül 24 évi börtönre ítélték), megtörte hallgatását. Bár a bogotái kormány nyomást próbált gyakorolni rá, Virginia az Egyesült Államokba menekült tanúskodni, előtte azonban készített egy videófelvételt, amelyben vallomást tett és elküldte a Canal RCN állami csatornának, amelyet 2006 július 9-én adtak le. Ennek a hírnek nagyobb volt   a nézettsége Kolumbiában, mint az aznap este játszott futball vb-döntőnek.

2007 szeptemberében megjelent Pablót szeretni című önéletrajza, amely nagy botrányt okozott. Az újságírónő azt állította benne, hogy Alvaro Uribe egykori államfő gyakran találkozott Escobarral, sőt, megkönnyítette üzelmeit azzal, hogy rendelkezésére bocsátott leszállópályákat, amikor a polgári repülés feje volt.

Virginia Vallejo kockázatot vállalt, nemcsak a fenyegetések miatt, hanem azért is, mert 2010 júniusig kellett várnia, amíg megkapta az USÁ-ban a politikai menekült státust. Annak ellenére, hogy 2006-ban aláírta egy megállapodást az amerikai igazságügy-minisztériummal, amelyben vállalta, hogy segít a nyomozásokban.

Amerikában korábbi önmagához képest diszkrétebben élt. Akkor szólalt csak meg, amikor a Netfix, akarta ellenére, életrajzi könyve alapján készített minisorozatot Escobarról.

 

 

Szólj hozzá

bűnügy Pablo Escobar narkoterrorizmus Virginia Vallejo