2018. máj 11.

A közösségi média diszkriminálja a nőket?

írta: Göbölyös N. László
A közösségi média diszkriminálja a nőket?

070518-social-media-women.jpg

A Columbia egyetem kutatói tesztelik azokat az algoritmusokat, amelyek a férfiakat részesítik előnyben a közösségi médiában. Az eredményekről az áprilisi lyoni Web Conference-en számoltak be.

A felhasznált adatok a 2014-ben Mark Zuckerberg által megvásárolt alkalmazásból származnak. Az 550 ezer felhasználó közül 545 férfi, 46 % nő volt. A bemutatott ajánlott férfifotók átlagosan 10 lájkot, vagy kommentet kaptak, míg a nőknek csak 48% érte el ezt az eredményt. A kutatók szerint ebben a homofília nyilvánult meg. A férfiaknál 1,2 a valószínűsége annak, hogy saját nemére legyen kíváncsi, a nőknél 1,1. Még nagyobb a különbség, ha híres férfiakról van szó.

Mindez nem lenne drámai, mivel egyszerű lájkokról van szó. Komolyabb azonban a dolog, ha például egy állásajánlat a tét, és az algoritmus úgy működik, mint egy szociális korlát, amely megakadályoz bizonyos csoportokat, például nőket, vagy színes bőrűeket, hogy egyenlő elbánásban részesüljenek.

A kutatások annak megértésében, hogy az algoritmusok hogyan befolyásolhatják magatartásunkat még a kezdeténél tartanak – mondják a kutatók, akik ennek ismeretében folytatják feltáró munkájukat.

Szólj hozzá

társadalom nők algoritmusok közösségi média