2018. máj 13.

Hogyan keltsük fel az olvasás iránti érdeklődést?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan keltsük fel az olvasás iránti érdeklődést?

books-for-teens-on-big-issues-featured.jpg

A mai fiatalok sem töltik minden idejüket okostelefonjukkal. Sokan szeretnek olvasni is. De egy serdülőt időnként nehéz meggyőzni ennek fontosságáról, különböző játékos technikákkal azonban el lehet e célt érni – írja a Huffington Post.A lap erre egy fiatal dokumentalista tanár példáját ismerteti.

Marion öt éve gyakorolja hivatását és új módszereket keres, amelyekkel vonzóvá teheti az olvasás középiskolája 400 diákja számára.

Húsvét előtt egy héttel lezárt könyvcsomagokat adott a diákoknak azzal, hogy csak otthon szabad felbontani és tartalmük egy hétig maradhat náluk.

A fiatalok természetesen kíváncsiak voltak, és elkezdték olvasni a könyveket a szünidő alatt. Lelkesek volt, és akadtak, nem is kevesen, akik utána kezdtek rászokni a könyvtárra.

A tanárnő tisztában van azzal, hogy ezek még az első lépések és töri a fejét, hogy további módszereket találjon ki. Egyben azt is szeretné, ha nem becsülnék le a szakmáját.

„A dokumentalistának első küldetése az információ és a média-kultúra oktatásának megszervezése, amelynek célja a serdülők kritikai szellemének felébresztése, valamint megtanításuk arra, hogy felismerjék az álhíreket. Ez korunkban nagyon fontos. Ebben benne van a könyvolvasás is, amely olyan média, amely szükséges a képzelet fejlesztéséhez” – magyarázta.

A húsvéti „meglepetés” csomagjával kapcsolatban sok pozitív visszajelzést kapott, ezért elhatározta, hogy az akciót a kisebbekkel is folytatja.

 

 

Szólj hozzá

olvasás kultúra nevelés Franciaország