2018. máj 15.

Milyen lett volna 68, ha lett volna közösségi média?

írta: Göbölyös N. László
Milyen lett volna 68, ha lett volna közösségi média?

68/50 - 14. rész

68_poszter.jpg

Hogyan szerveződhetett  68 közösségi média nélkül? A mai fiatalok ezt el sem tudják képzelni, valamint azt sem, hogyan lehetett ekkora hatása.

A Huffington Post videóban képzelte el, hogy alakult volna például 1968. május 3, egy akkori diák okostelefonján keresztül, amely jól illusztrálja a mozgósítás jelenlegi módszerét, szemben az akkoriakkal.

Alain Touraine szociológus, aki 68 májusában tanár volt Nanterre-ben, úgy emlékszik, hogy a diákok telefonfülkékből hivogatták egymást, a hírek szájról szájra terjedtek és a Radio Luxembourgot hallgatták, hogy követni tudják az események alakulását. Nanterre előtt  állt a Radio Luxemburg egyik kocsija, ahol sokan gyülekeztek és mindenki kis hordozható tranzisztorokkal járt.

Ma az okostelefonok és az alkalmazások megkönnyítik a kommunikációt, és gyorsan lehet szervezni is. A Facebook, a Twitter lehető teszik a valós időben való információt. „68-ban nagy szervezetlenség uralkodott, a fiatalokat a képzelet, a szimbolika mozgatta – mondja Touraine – de sokat segítettek a Képzőművészeti Főiskola híres plakátjai. A humor mindig fontos hordozó és terjesztő elem ott, ahol nincs elég szervezettség. Ez egyike volt azoknak az utolsó alkalmaknak, amikor a nyomdának ilyen fontos szerepe volt”.

Szólj hozzá

média történelem 1968 Franciaország