2018. máj 22.

Michelangelo balkezes volt, de félt az előítéletektől

írta: Göbölyös N. László
Michelangelo balkezes volt, de félt az előítéletektől

michel.jpg

Bár Michelangelo ifjú korától kezdve jobb kézzel festett, az erőt kívánó munkához, az erőt kívánó munkákhoz, például a szobrászathoz a bal kezét használta. Ez derült ki a Clinical Anatomy szaklap tanulmányából, amelynek szerzője Davide Lazzeri orvosi művészettörténész.

Lazzeri megvizsgálta a Mester műveit abból a nézőpontból, hogy azok árulkodnak-e az ízületi bántalmakról, amelyekre nemrégiben derült fény. Megvizsgálta egy önmagáról készített karikatúráját is, amelyen látható, hogy jobb kézzel festett.

A vizsgálat megerősíti, amit életrajzában egy segédje, Raffaello da Montelupo írt, miszerint Michelangelo született balkezes volt, de mindig jobbal próbált dolgozni, kivéve a nagyobb erőkifejtést kívánó munkáknál.

Lazzeri szerint a képek vonalvezetési is elárulja, hogy a nagy reneszánsz alkotó ízületi gyulladásban szenvedett, különösen a bal kezén – éppen a kőfaragás miatt. Az is árulkodó, hogy a Mester még fiatalon készített egy keresztet a Szentlélek Apátságnak és a feliratot jobbról balra festette rá. Valószínűleg akkor még ügyesebben festett a bal kezével.

A művészettörténész szerint Michelangelo balkezességét kora előítéletei miatt rejtegette, amelyek még erősebben nyilvánultak meg azon művészek irányában, akik az egyháznak dolgoztak.

Szólj hozzá

művészet reneszánsz balkezesség Olaszország Michelangelo