2018. jún 07.

Floating Island, a világ első úszó városa

írta: Göbölyös N. László
Floating Island, a világ első úszó városa

floating-city-large.jpg

A San Franciscói Seastanding Institute non-profit társulás indította el a „lebegő sziget” tervét, filantróp magánadományok finanszírozzák a Blue Frontiers társaságon keresztül.

A szándéknyilatkozatot Francia Polinézia kormányával 2017-ben írták alá, a munkálatokat a tervek szerint 2022-be fejezik be. Az első 60 millió dollár az alapok lerakására szolgált.

Az első időben a Floating Islanden 300 ember kísérletezi majd ki egy éven át, hogy működőképes-e az elgondolás. A város 11, egymással összekötött, négy- és ötszögletű platformból áll majd. Kisméretűek lesznek, anyaguk vasbeton lesz.  A várost a korallzátonyokon belülre szándékozzák felépíteni, nem a nyílt vízre, hogy védett legyen az áramlatoktól és a hullámveréstől. Az épületek maximum háromemeletesek lesznek, amelyekbe lakásokat, irodákat, szállodákat alakítanak ki. A nap- és szélenergia biztosítja számunkra az áramellátást. A házakat felszerelik a tengervizet sótalanító berendezésekkel.

Ha a terv működik, nagy méretben is megvalósítják, hogy minél több ember kaphasson védettséget a tengerek emelkedő szintjével szemben.

Szólj hozzá

környezetvédelem építészet városfejlesztés Csendes-óceán Francia Polinézia