Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

„Úgy mozgatnak bennünket láthatatlan szálakon, mint a bábukat”

4cbf0a084bd7c8de2a010000-750.jpg

Tristan Harris, a Google volt mérnöke tálalt ki egykori munkaadójáról, és a Sziliciumvölgy többi nagyágyújáról a Le Figarónak adott interjúban, és arra biztatja a kormányokat, hogy lépjenek fel ártó befolyásuk ellen.

Harris a technológia-etika szakértője és már évek óta figyelmezteti a világot az új technológiák veszélyeire. Elért ezzel némi sikert a gyártóknál,  meghallgatják észrevételeit, ezúttal azonban a felhasználókat figyelmezteti.

-Miért indított háborút a közösségi oldalak és az internet nagyjai ellen?

-Ezek a vállalatok hatalmasabbak lettek, mint az államok. Kétmilliárdan vagyunk a Facebookon. Ez több hívő, mint amennyi a kereszténységnek van. 1,5 milliárdan vagyunk minden hónapban a YouTube-on és ez több, mint az iszlám hívők száma. Az okostelefonunkat naponta átlag 150-szer használjuk. Így olyan gondolatok zavarnak meg bennünket, amelyeket nem mi választottunk, hanem a technológiai cégek kényszerítenek ránk. Az Instagramot kinyitva az ember azt tapasztalja, hogy a barátai folyton szórakoznak, és nélküle is jól elvannak.

-Ez olyan súlyos dolog?

-A közösségi hálók egy alternatív közösségi valóságot építenek, és ez közegészségi problémákat okoz, nevezetesen a legfiatalabbaknál, akik állandóan barátaik legjobb színben feltüntetett fotóit látják, mert ezáltal deformált víziójuk lesz a normalitásról.  Ez polarizációs problémákat is felvet, mivel a közösségi hálók hajlamosak extrém magatartásokat előtérbe helyezni, ami szintén okoz ezúttal demokratikus problémát, mert a közvéleményt befolyásolja. Felmerül végül a trösztellenes törvény megsértésének kérdése is, mivel ezeknek a cégeknek  egyedülálló hatalmuk van azzal a rengeteg adattal, amellyel manipulálnak. Nemcsak azt tudja a Facebook, hogy barátnőnk melyik fotóját nézegeti valaki az Instagramon, hanem azt is, hogy milyen üzeneteket küld a WhatsApp-on.

-Ezeknek a technológiáknak a kidolgozói vajon tudatában vannak-e  annak, hogy milyen hatalmat gyakorolnak?

-Nem. A Sziliciumvölgyben sok embernek van lelkiismerete, és őket nyugtalanítják munkájuk következményei. De ha jól belegondolunk, ha az ember 20-30 éves fiatal mérnök, aki nem csinál mást, mint programokat és belép a Google-hoz, elsősorban azokra a hihetetlen dolgokra gondol, amelyeket a munkájában meg tud valósítani és nem azokra a geopolitikai instabilitásokra, amelyet ezek okozhatnak. Ezeknek a nagy cégnek az alkalmazottai nincsenek tudatában hatalmuknak.

-Ez nem annak a vállalati kultúrának a következménye, amely leveszi a felelősséget alkalmazottai válláról?

-Ezek a vállalatok úgy működnek, hogy az alkalmazottak ne kapjanak globális képet munkájuk hatásairól. Ez a módszer, azt hiszem, a totális rendszerekével hasonlítható össze. Sokat tanulmányoztak a vallások működését és ott is látok hasonlóságokat. Amikor a Facebook szünet nélkül azt a jelmondatot fújja, hogy „segítjük a világot, hogy elérhetőbb legyen”, akkor ez hat és csak ezt látjuk. Ugyanígy nem beszélnek a technológiai függőség problémájáról, hanem „a technológiai lehetőségek kihasználását” hangsúlyozzák. Nem azt mondják a mérnökökre, hogy manipulációs eszközöket tervezzenek, hanem olyanokat, amelyekkel „fokozni lehet a célzott reklámozás hatását”. Különben senki sem akarna dolgozni nekik. Mint Upton Sinclair írta, nem lehet kérni az embereket, hogy kérdéseket tegyenek fel, ha a fizetésüknek az a feltétele, hogy ne kérdezzenek. És a FB alkalmazottait jól megfizetik, hogy ne tegyenek fel kérdéseket.

-Nincs olyan érzése, hogy a félelem néha eltúlzott retorikáját alkalmazza a technológiákkal szemben?

-Egyetértek azokkal, akik bírálnak, mert a félelem retorikáját védem, mert alapvetően a hatalom kérdése érdekel és van valami zavaró igazság a Szilíciumvölgyben, Tött nagyfőnök, mint Eric Schmidt vagy Mark Zuckerberg kijelentette, hogy a magánélet halott. Ma egy gyakorlott mesterséges intelligenciával kattintásaink tanulmányozásával össze lehet állítani bárkinek a pszichológiai profilját, azonosítani lehet a GPS-en keresztül, az arcfelismerővel mérni lehet a stressz-szintjét. Olyan világban fogunk élni, amelyben egyre több technológia értelmezi a jeleket arról, hogy mit gondolunk, mielőtt mi magunk tudatában lennénk és manipulálnak bennünket.

-Meghallják-e Önt az emberek?

-Az emberek nem mérik fel, hogy már ma is mit lehet elérni a célzott reklámmal. Könnyű azt mondani, hogy informáltak, képzettek vagyunk és ez velünk nem történhet meg, mert okosabbak vagyunk, mint mások. Rá akarom ébreszteni az embereket arra, hogy mindenkit befolyásolnak, olyan szálakon keresztül, amelyeket nem lát. Olyan ez, mint egy bábszínház.

-De hogyan működik ez konkrétan?

-Sok gyanús „darkpattern” van a technológiában. Láthatatlan zsinegek, amelyek úgy mozgatnak bennünket, mint a bábukat. A figyelem megragadása az alapjuk. Például mindig ellenőrizzük a telefonjelzéseket, mert szép, élénk színük van, scrollozunk, mert mindig van valami újdonság, megnézzük a YouTube legújabb videóját, mert ajánlják…A FB megkérdezheti egy barátunktól, aki lefényképezett, hogy bejelölhetik-e őt? Nagy kék  IGEN-re kell ráklikkelni, majd  kapunk egy e-mailt erről és nincs megállás.

-Lehet, hogy csak egy bizonyos elit tudja, hogyan lehet megmenekülni ezektől a trükköktől?

-Igen és éppen ezért akarjuk rábírni ezeket a vállalatokat gyakorlatuk megváltoztatására. Nem akarhatunk olyan világot, amelyben az embereknek csak 1%-a tudja, hogyan állítsa telefonját fekete-fehérre, hogy ne molesztálják a piros gombokkal, vagy hogyan igazítsák paramétereiket. El kell érnünk, hogy a figyelemfelkeltő dizájn ne legyen tisztességtelen. A Google most ezzel próbálkozik és ez jó precedens lehet.

-Bízhatunk-e bennük, amikor azt mondják, hogy kigyógyítanak bennünket a függőségből, és a manipulációkból, amelyeket ők csinálnak?

-Szerint a Facebooknak az a feladata, hogy ellenőrizze a választások tisztaságát és nem az, hogy manipuláljon. A Google-nak pedig hogy korlátozza a függőségeket, de becsületszóra nem kell hinnünk nekik, mert még mindig tekintélyes hatalom van a kezükben. A FB olyan, mint egy pap, aki 2 milliárd ember gyónását hallgatja. Csakhogy ezek az emberek nem tudják, hogy a gyóntató előtt vannak. A honlapok egyharmadából ki tudják fürkészni, hogy biztosítót akarsz váltani, de azt is, hogy kire fogsz szavazni. És ezeket az ismereteket eladják különböző cégeknek, amelyek aztán magukat ajánlják a gyóntatószékben. Nem azt mondom, hogy a FB-nak nem kellene léteznie, hanem hogy nem kellene olyan gazdaság modelljének lennie, amelynek ekkora hatalma van.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2018.06.18. 20:01:51

Aki nekem akar valamit eladni, az kösse fel a gatyáját!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.19. 06:34:54

Ezek az emberek részei a háttérhatalomnak. S éjjel-nappal ügyködnek az emberiség ellen.

LúzerMan 2018.06.19. 06:57:38

@David Bowman:
A kaja mellett internetet is vettél. Persze, ettől még lehetsz tudatos vásárló, ami tényleg jó.
Sajnos az emberek többsége manipulálható és hamis inputtal a kisebbség is megtéveszthető.
Aztán meg van az a helyzet, hogy a furkó meg a híg fos közül választhatunk (pl. magyar politika). Na, erre kössünk csomót....

lenörd hofstadter 2018.06.19. 06:59:59

Akinek van agya az tudja szűrni a tartalmat, a birka félék agyát meg mindenképpen kimossák, az erre irányuló módszerek már a vallás kitalálása óta léteznek.

_B_ 2018.06.19. 07:00:00

ezeknaz emberi gyengeséget és felszinességet használják ki.
pont mint az összes egyház vagy szekta, érzelmi alapon manipulálnak. szerencsére én elég érzéketlen vagyok :))

lenörd hofstadter 2018.06.19. 07:04:03

Durván 800 szó a cikk, a "cimkék" meg 300 + a reklámok.
Legjobb példája vagy a cikkben írt manipulációknak.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.06.19. 07:23:20

A Google konkrétan lehallgatja a telefonbeszélgetéseket.
A fiam számolt be arrol h a barátjával új telefonról beszeltek markakat emlegettek.utana ezerrel kezdte nyomni a kölyöknek a telefonreklamokat a feluleteire.
16 eves. Es igen a googlnek meg kell adni h hozzaferjen a mikrofonhoz kulonben nem használhatod.
Ennyi.

tomsawyer3131 2018.06.19. 07:43:35

@FILTOL: A faszbuk pedig a telefon híváslistáját figyeli ezerrel. Elég furcsa ,ha felhív egy vad idegen, és a legközelebbi belépéskor már ismerősnek ajánlja. Ne legyen illúziója senkinek. Ezek a cégek brutál méretű kémkedést végeznek minden felhasználó magánéletében. Kezdve onnan ,hogy amíg nem engedélyezi az ember ,hogy bizonyos dolgokhoz hozzáférjen nem is tudja használni a szolgáltatást. És sajna mérlegelni is elég nehéz mivel megkerülhetetlenek. Szép új világ....

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.06.19. 07:53:52

@FILTOL: a gyíkemberek voltak, a laposföld alól

2018.06.19. 08:04:26

@tomsawyer3131: Szerintem mondd vissza az internetet, add vissza a telefonodat és akkor megúszod a gyíkemberek összeesküvéses emberiségellenes támadását, amit valójában a Marsról irányít a liberális háttérhatalom.

2018.06.19. 08:16:40

@maxval balcán bircaman: döntsd már el: balfácán vagy birka? Inkább egy barom...

kommentes nikk 2018.06.19. 08:18:12

Blablabla, és akkor mi van? Mit számít mindez? Mindig el van adva hatalmas gyíkemberségnek az egész, holott a legelejétől fogva tiszta volt, hogy a közösségi alkalmazások nem ingyenesek, saját magunkkal fizetünk értük. Felesleges sopánkodni, nem kötelező használni sem a fészbúkot, sem a jútyubot, sem az instát (annak értelme sincs szerintem) sem a többit. Minden adatunkat önként adjuk meg, nem kötelező az egész. Aki meg használja, fizet érte, tiszta sor. Reklámokkal bombáznak, na bumm, és akkor mi van, nem veszek semmit, bekaphatják.

2018.06.19. 08:19:18

@FILTOL: nem tudom, igaz-e amit írtál, vannak kétségeim. Ha mégis: mi értelme a google alkalmazást használni? A telefon használható anélkül is.

kommentes nikk 2018.06.19. 08:32:41

@hullajelölt88: androidos telefon esetebén a telefon maga a Google :)

Marci Makk 2018.06.19. 08:40:48

@FILTOL: Okos fiad lehet :) Aztán milyen felületre mennek azok a reklámok? Csak mert nekem soha egyetlen egyszer sem jelentek csak úgy meg a telómon a reklámok, kivé ha valamilyen ingyenes appot indítottam el. Inkább letölthetett vagy olyat böngészhetett amivel benyalt egy jó kis vírust :)

frikazojd · http://kocs.ma 2018.06.19. 08:41:45

brühühü hát akkor el lehet menni kapálni pá

Marci Makk 2018.06.19. 08:42:24

@tomsawyer3131: Baromi egyszerű megoldás van erre. Ne kell a facebook appot letölteni a telóra. Nekem sincsen rajta oszt meg is szűntek a problémáim :)

czerka 2018.06.19. 09:26:14

Ha egy nyugati kormánynak van ilyen hatalma az emberek és maganéletük felett, akkor az emberek elkezdenek sivalkodni. De a senki által nem ellenőrzött, minden adófizetés alól kibúvó techóriások lehallgatásai, manipulációja esetén teljesen nyáladzó fogyatékosként bólogatnak az emberek, hogy ez jó és nekik ezzel semmi bajuk.
Tegyük hozzá, hogy csak a nyugati fehér embernek vannak ilyen fenntartásai a kormányokkal és a techcég-óriásokkal szemben. Egy ázsiainak vagy afrikainak az nincs benne a fejében, a kultúrájában, hogy lehet magánélete, rendelkezhet a saját idejével és mentes lehet az állami vagy privát megfigyelés alól.

m.t. 2018.06.19. 09:27:56

"Mindenki mast manipulalnak csak engem nem"
Elhiszem hogy itt sokan tajekozottak vagytok es nehezebb titeket manipulalni mint az atlagembert, de azert szerintem hiusag azt gondolni hogy rantok egyaltalan nem hat a celzott reklam. Meg lehet merni, hogy igenis de.
Szalljatok le a magas lorol. A veszely realis, akkor is ha nem hasznaltok kozossegi mediat.

czerka 2018.06.19. 09:30:20

@Marci Makk: ha azt hiszed, hogy a facebook nem figyel megy, ha nem telepíted az appját, akkor tévedsz. Zuckerberg is kénytelen volt elismerni a kongresszusi meghallgatásán, hogy mindenkit lehallgatnak, aki az internetet használja és olyan oldalra téved, amin van facebook lik gomb vagy kommentek. Akkor is ha ő nem kommentezik vagy likeol.

Willkommenskultur 2018.06.19. 09:31:30

@Marci Makk: Nem a FB a gond, hanem a Gooogle.

a guglit nem lehet megkerulni

czerka 2018.06.19. 09:32:12

@hullajelölt88: Android eleve a Google oprendszere. Ájfónnal se jobb a helyzet, ott meg az Epöl figyel meg és gyűjt be rólad minden információt.

arncht 2018.06.19. 09:45:46

A google minden technologiajat adatgyujtesre es annak eladasara forditja. Semmi nincs ingyen, ezert van android, a kereso, fordito, terkep, minden. Ez az egyetlen celjuk. De igazabol nem is ez az aggaszto, hanem az, hogy nagyobb sulyuk van, mint egy tobbtizmillios fejlett orszagnak, senki nem gyakorol kontrolt felettuk.

Marci Makk 2018.06.19. 10:02:42

@czerka: Jelen esetben a telefon híváslistájáról volt szó, nem a reklámozási felületről.

Marci Makk 2018.06.19. 10:03:47

@Willkommenskultur: OK, de nem is állítottam, hogy meglehet kerülni.

Marci Makk 2018.06.19. 10:07:43

@m.t.: Akkor vissza kell térni a régi nokiákhoz meg nem kell beköttetni a netet. Az androidos telefonokra alapból kell egy gugli fiók amivel használni tudod az alkalmazás boltot + az alkalmazásaikat. Ezzel szerintem mindenki tisztában van. Az ip címed alapján meg figyelik, hogy miket nézegetsz és töltődnek be a reklám bannerek bár erre is vannak megoldások hogy ezt hogyan lehet kikerülni

fuszujka 2018.06.19. 10:08:36

"A Google most ezzel próbálkozik és ez jó precedens lehet."

Muhaha. A Google ezt kizárólag azért teszi, hogy a saját kontrolljuk nagyobb legyen.

fuszujka 2018.06.19. 10:13:20

@lenörd hofstadter: a manipuláció lényege pont az, hogy az ember azt gondolja magáról, hogy őt aztán tuti nem manipulálják, és annyira de annyira tudatosan cselekszik. Csak szólok.. ;)

2018.06.19. 10:23:19

A litvánok észtek lettek.

2018.06.19. 10:24:12

Aki felháborodottan utasítja vissza, hogy őt irányítják, az azt jelenti, hogy irányítják.

Willkommenskultur 2018.06.19. 10:24:33

mit kell rinyalni

a celzott reklam egy jo dolog

nem kell huvelygombat nezegetnem csak olyat ami vmi szinten erint

ezert meg felesleges gyikemberezni, en magam osztom meg a sajat adataimat h celozzanak mega reklammal es ne a huvelygombast kelljen nezegetnem

faszom

Arcade Macho 2018.06.19. 11:13:32

a google meg a cellainfot kapja le hogy frissitse a terkepen a forgalmi adatokat WOW

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.19. 11:44:17

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

Shikkoku 2018.06.19. 12:56:22

A célzott reklám nem olyan rossz dolog, ha az ember képes felelős, megfontolt döntéseket, hozni amikor vásárlásról van szó. Nálunk Magyarországon ez nem probléma mivel olyan kurva keveset keresünk, hogy örülünk ha félre tudunk tenni egy kicsit hó végén.

AdBlockert használok szóval nem nagyon jut el hozzám a célzott reklámok legnagyobb előnye. Nem kell hüvelygombareklámot néznem, hanem pl VGA reklámot látnék, ha nem lenne letiltva.

Ha vásárolok valamit a hónapok, évek alatt összekuporgatott pénzemből... akkor alaposan utánanézek, annak, hogy pontosan melyik terméket szeretném és hol kapom meg a legolcsóbban, stb.

De mondjuk az USA-ban, el tudom képzelni, hogy tényleg problémát jelent, hogy folyton az ember arcába tolják a reklámját annak amit egyébként is szeretne. A van miből, könnyebb költeni... :D

steery 2018.06.19. 13:01:47

Minél intenzívebb az emberek manipulálását végző reklámhadjárat, az emberek annál ellenállóbbá válnak az erősebb ingerekkel szemben. Vakká tesz a túlzott látvány: nem figyelünk a reklámtáblákra, kirakatokra, tájékoztatásokra, stb. Süketté tesz a túlzott hangzavar: nem halljuk meg a figyelmeztető jelzéseket sem. Érzéketlenné tesz a sok érzelmi manipuláció: ami mind félelmet, együttérzést, segítőkészséget, fizetési hajlandóságot akar kiváltani belőlünk. A végeredmény egy minden idegen ingerrel szemben totálisan ellenálló, érzéketlen, rideg és automatikusan mindent elutasító, figyelmen kívül hagyó embertömeg, ami manipulálhatatlan. A társadalom tehát végül beadja magának az "aranylövést". Mert nyugodt szívvel és teljes közönnyel nézzük a tévében a természeti katasztrófákat, baleseteket, tömegmészárlásokat, emberi drámákat és tragédiákat. Az eredmény: elzombiasodás.

csakférfi 2018.06.19. 13:17:55

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója:
"Aki felháborodottan utasítja vissza, hogy őt irányítják, az azt jelenti, hogy irányítják."

Valòban.
A "nevelésed" irànyított gyerekkorod òta.
Tanulj...dolgozz...teremts egzisztenciàt....öregedj meg.....
Aki nem ezt a "sémàt" követi az "civilizàlatlan" nagyjàbòl.
Ergo hajlok arra hogy hanyagoljam a netet.
Nem könnyü lejönni a "szerröl".
A fb.-ot màrcsak havonta egyszer hasznàlom.
Erre figyelek. Nem hiànyzik.
A telòmròl töröltem az alkalmazàst.
Ràkaptam arra hogy ne vigyem mindenhovà a telòmat.
Otthon hagyom. Hetente 1-2 alkalom.....de hàt a "leghosszabb út is egy lépéssel kezdödik".
A célom hogy egy héten csak egyszer legyen nàlam.
Jàrok hasznàltcikk piacra....2-300 ft. egy könyv.
Szakkönyvektöl kezdve a ponyvàig.
Olykor értéktelen....föleg a kidobott tankönyvek nem.
Végül is kívàncsi természet vagyok.
A yt-on jò oktatò videok vannak ha valamit nem értek...ott elmagyaràzzàk.
Nekem kellemes emlék a gyerekkorom "bevackolok egy kònyvvel" történet.
Pròbàlok ehhez visszajutni.
Ja a kommentelés.
Tapasztalom hogy egyre negatívabb posztok jelennek meg...egyre több a "rossz hír".
Vagy hazugsàg.
Pedig csak a "kattintàs" vadàszat...like vadàszat megy.Higy több pénze legyen ...nekem meg kevesebb.
:)
Amúgy a poszttal teljes mértékben egyetértek.

csakférfi 2018.06.19. 13:24:30

@steery:
"Elzombiasodàs".....nem.....inkàbb bezàrkòzàs....magàny.
A rossz hírre ugrasz....a jò megnyugtat.
Egyensúlyban kellene legyen.
De mivel egyre magànyosabb a magànéleted....ràkapsz a netre....csöbörböl vödörbe.
:)

m.t. 2018.06.19. 15:25:31

@Shikkoku:
Amikor elkezdtem a frissen ujrarakott munkahelyi gepemet hasznalni, es nem jelentkeztem be sehova meg nem adtam meg adatokat, az "alap" reklamok jelentek meg mindehol:
-akarok-e fogyni
-eleg nagy-e a peniszem
-akarok-e ingyen penzt keresni
-orosz online jatekok
-szoftporno

Aztan vettunk egy mikrokontrollert aminek a honlapjat elotte sokat bongesztem, most minden reklamablakbol o kacsint vissza. (Nem, nem akarunk venni megint, de ha igen, emlekezni fogok ra hol talalom, meg van a szallito elerhetosege az archivalt szamlakon, felesleges a kepembe tolni minden nap!)

Komolyan visszasirom a celzott reklamokat :)

chrisred 2018.06.19. 15:37:39

@czerka: Mondjuk durva is lenne, ha mások szavaznának arról, hogy milyen programokat telepítsek a gépemre.

2018.06.19. 15:39:51

SZAKÉRTŐCSKÉK: az a hülyegyerek, akinek válaszoltam, ezt írta:
" Es igen a googlnek meg kell adni h hozzaferjen a mikrofonhoz kulonben nem használhatod."
Az Android, mint Google termék nem kér jogot, nem kell neki semmit megadni. Működik, ahogy működik, pont. Van a mobilok többségén egy Google nevű alkalmazás, ami viszont szokott jogot kérni erre-arra és elvben képes hallgatózni a leírtaknak megfelelően.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.19. 15:59:29

Én minden alkalmazásnak jogosultságot adok.

Nem érdekel az egész.

Így is, úgy is megfigyelnek.

nemecsekerno_007 2018.06.19. 18:32:10

Ezekkel a cégekkel kapcsolatban az egyetlen relevancia a trösztellenes törvény érvényesítése lenne, a többi lelkizés kategória :)

csakférfi 2018.06.19. 22:39:56

@nemecsekerno_007:
Egy héten egyszer....kétszer net. Nem mindennap.
Pròbàld ki.
Aztàn olvasd az "indexet" pl.-ul.
Mennyi sületlenség....ràd nem érvényes "hír".
Mi történt....xy.nal....hol zuhant le....megverte....zaklatta....celeb....
Basszus!
Ki a faszomat érdekli?
Mondod majd!
:)

David Bowman 2018.06.21. 21:08:45

@FILTOL: Engem lehallgat a Samsung TVm. Téged is. Lassan a porszívó is. Új civilizációs szintre léptünk. Ez ezután így lessz.

David Bowman 2018.06.21. 21:15:24

@m.t.: A faszbúk viselkedésétől lettem fasiszta. Amit reklámoznak, nem veszem meg, mert még a reklámot is fizethetem. A Frívéj kóla amúgy is finomabb, és a szemét is kevesebb.

David Bowman 2018.06.21. 21:17:48

@csakférfi: Az első programot az anyám adta...

2018.06.22. 05:59:21

@David Bowman: legalább ne hazudj! Te már akkor is náci voltál, amikor fészbúk nem is létezett.

David Bowman 2018.06.22. 10:52:34

@hullajelölt88: Még akkor is az SzDSzre szavaztam, amikor már senki.

Vaki Vaki 2019.11.24. 11:02:34

@steery: Én azzal szoktam udvarolni magamnak, hogy okos vagyok, meg figyelek a világra. Ritkán jön szembe olyan gondolat, ami (ha nem is olyan cizelláltan vagy kifinomultan, kidolgozottan) de ne vetődött volna fel bennem.

De ez most újdonság volt és nagyon tetszett!!

Vaki Vaki 2019.11.24. 11:23:45

@nemecsekerno_007: Nekem is ez a mániám.
Mikor volt utoljára hogy egy túl nagyra nőtt céget feldaraboltak?

hu.wikipedia.org/wiki/AT%26T

Mára leszálló ágban van az USA gazdasága és kezd veszíteni a technológiai élvonalból (ami nem egyértelmű, inkább csak apróbb repedéseket látni, de azok jelzésértékűek). Így a politika foggal-körömmel ragaszkodik a vezető szerepet biztosító monopoliumokhoz.
Pedig a Bell (ATT) feldarabolása Baby Bell vállalatokra hozta azt az informatikai előretörést, amit most élveznek.
Szerintem, ha most ezzel nem kezdenek valamit, akkor a politikusok langyos vízben pancsolása és élvezete az NSA kémkedésben pont egy leszálló ág megerősítést eredményezhet.
Érdekes, hogy Kína vagy Oroszország már észrevette (más, nem olyan nemes okból ugyan, mint a piacgazdaság m,eg emberi jogok), de az EU-nak is ideje lenne hogy beinduljon az immunrendszere és ne fogadja el hogy az USA monolopiumai döntenek, tegyen lépéseket, legyen stratégiája.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása