2018. jún 28.

Egy anya tipikus napja 1968-ban és 2018-ban – ahogyan a Le Figaro elképzeli

írta: Göbölyös N. László
Egy anya tipikus napja 1968-ban és 2018-ban – ahogyan a Le Figaro elképzeli

68/50 – 18. rész

femmes_68.jpg

1968 50. évfordulója alkalmából a Le Figaro elképzelte két anya tipikus napját: az egyik 68-as, Nanterre-ben tanít, a másik 2018-ban és start-up cége van.

Mi változott 50 év alatt?

A 68-as Françoise 31 éves. Történelem-tanár. Írt egy könyvet a guatemalai forradalomról. A szerzői jogdíjból és szülői támogatásból vásárolt Párizs V. kerületében egy lakást. Elvált Micheltől, aki gyakornokként dolgozott Nicaraguában. Kislánya, a 7 éves Frida kísérleti iskolába jár. Françoise olyan mozgalomban tevékenykedik, amely a diákok és a munkások közötti kapcsolatokat akarja erősíteni. Van egy kiskutyája is.

A 2018-as Clara 37 éves. Társalapítója start-upjának. Párizs IX. kerületében vett lakást 25 éves hitelből. Jacques a barátja, két gyermeke van. Öt évi erőfeszítés után sikerült őket beiratni egy kéttannyelvű iskolába. Francia nyelvleckéket szeretett volna adni szíriai menekülteknek a XV. kerületi befogadó központban, de idő híján inkább egy közösségi gyűjtési kezdeményezésben vesz részt. Instagram- és Linkedin-függő.

Reggel 7 óra, ébresztő.

Françoise-nál mindenki alszik. Feltápászkodik, utat vág magának a szétszórt könyvek és dossziék között, és felébreszti Martát, Franciaországba emigrált guatemalai barátnőjét, aki a kanapén alszik és akivel éjjel megváltották a világot. A reggeliző asztalon hamutartó tele csikkel és egy joghurtos üveg. A pattogatott kukorica, és más amerikai termékek – Coca-Cola, Barbie-babák, Disney-filmek – ki vannak tiltva otthonából. Eszébe jut az iskola. Frida el fog késni, de üsse kő, az iskola nem csinál ügyet belőle.

Claránál kapkodás. Kiugrik az ágyból, harminc perce van arra, hogy megreggelizzen. Biomüzlit eszik mandulatejjel, és valami méregtelenítő levet az előző nap elfogyasztott kávé miatt. Fel kell még keltenie és megetetnie a gyerekeket. Luna cumiból iszik, mert ellenőrizni kell, hogy 240 mg-nál ne igyon többet. Charles teljes kiőrlésű aprósüteményt kap tízóraira,  amit Clara akciósan vásárolt az Instagram hirdetése alapján. A ruhájukat már este kikészítette. Azokat is a hálón megjelent ajánlatokból választotta.  Kezdődhet a nap…

11 óra. Lányának 39 fokos láza van.

Françoise-nál csak Marta van a lakásban, még mindig fekszik. Szól a telefon, valaki találkozni akar vele. Marta közli, hogy el tud menni a randevúra, mert a két éves kora óta önállóságra nevelt Frida egyedül is haza tud jönni a metróval.

Clara ideges, mert Luna rosszil van, értesítették az iskolából és neki megbeszélése van a befektetőkkel. Felhívja a bébiszittert, menjen el a gyerekért és hívja vissza. SMS-en hívja a gyerekorvost, aki azt kéri, hogy kétóránként mérjék a hőmérsékletét és Clara szkennelje azt át neki másnap reggel. A szintén vállalkozó gyógyszerésznő megígéri, hogy estig odaszállíttat 3 doboz lázcsillapítót.

13 óra. Ebéd.

Françoise-nál. Kecskesajt, amelyet együtt készítettek Marc-kal, a szeretőjével, akinek van egy kis tanyája, amelyet fel akarnak újítani a fiatalok szabadságuk alatt. Frida nyáron egy hónapot a nagyanyjánál és két hetet Kubában, Varaderóban tölt az ifjúkommunisták táborában. Françoise megígéri, hogy lesz egy londoni hétvégéjük, amikor elmennek a Victoria and Albert Museumba, és egy divatos butikba is.

Claraéknál egy kis lélegzetvételnyi megállás. 100%-os biosaláta egy másik start-uptól quinoából, avocadóból és grapefruit-ból, kurkumás zöldteával, amely antioxidáns, jó a rák és a vírusok ellen. Egy kis hipchondria. Az ő vállalata is az egészségre épül. A fia házi készítésű ebédet eszik, amely szezonális bio élelmiszerekből áll. Amíg az iskola konyhája iparilag előállított ételeket kínál, nem veszi igénybe. Clara, egyébként, lobbizik az iskola igazgatójánál, hogy kérjen ajánlatokat a vegán cégektől.

14 óra. Tetszés szerinti feladatok.

 Françoise meghívta barátnőit egy vitára „Összeférhető-e a szülés és a forradalom” témában. Felmerül a terhesség-megszakítás, a fogamzás-gátlás, az erőszak, a kasztrálás, mint lehetséges bosszú. A jelenlevők képeket ragasztgatnak. Frida megkérdezi, hogy nem viszik-e el a parkba, de senki sem válaszol.

Clarának arra a kérdésre kell felelnie, hogy a gyerekek mennyi időt tölthetnek a képernyő előtt. Az Amazontól rendelt legfrissebb neurológiai könyvek ellentmondanak egymásnak. A feladat ezenkívül megoldani, hogy x2 + x = 0. Clara a beruházókkal folytatott megbeszélés kellős közepén bepötyögteti a választ és egyúttal Messengeren megkeresi a bébiszitter válaszát arra vonatkozóan, hogy este tud-e vigyázni a lányára.

21 óra, vacsora.

Françoise-nál egy szelet rumstrak, zöldsaláta. Három cigaretta hamuvá válik, míg felkészül a másnapi órájára, amelyben Louis Althusser marxista filozófus szövegének átértékeléséről lesz szó.

Claránál megérkezett a bébiszitter, a gyerekek lefekvésre készek. Lunának csak 37,9 fok a láza, Clara elmehet otthonról, bár bűntudata van. taxiba ül, barátja majd csatlakozik hozzá elektromos biciklijén közlekedve, hogy szokott éttermükben vacsorázzanak.

24 óra, éjszakai kimenő

Françoise-nál Frida még mindig nem alszik. Françoise habozik, hogy Malcolm X életrajzát olvassa-e fel neki, vagy bölcsődalt énekeljen, végül Mercedes Sosa argentin aktivista dalát választja az elhagyott gyerekekről. Később csatlakozik Marchoz és megisznak egy pohárral egy régi, elhagyott üzemben megnyílt kocsmában. Az alvó Fridát egyedül hagyja, de megfogadja, hogy nem marad ki sokáig.

Clara éjfélkor ágyban van, csak így bírja a hetet. bevesz egy antihisztamint, megnéz egy epizódot a The Crownból a Netfixen, mielőtt elaludni. Jacques már régen elaludt a Szilíciumvölgybeli mesterséges intelligenciákról szóló best-selleren. Holnap új nap kezdődik.

Epilógus:

Mit hány később anyja szemére Frida? Az, hogy támpontok nélkül nevelte és forradalmat csinált anélkül, hog gondolt volna a csalódásokat hozó holnapra. Mit imád a gyerekkorából? Az olvasást, a kultúra iránti érdeklődést, a nyitottságot a világra, a társadalmi kérdésekre. És természetesen szenvedélyes és harcos anyjának imázsát.

Mit nehezményez később Charles és Luna? Hogy anyjuk minden szinten optimalizálni akarta  teljesítményüket. Mit imádnak a gyerekkorukból? A nyitottságot a világra, a társadalomra. A kódtanfolyamokat a Magic Makers műhelyekben. És természetesen szenvedélyes és harcos anyjuk imázsát.

 

 

Szólj hozzá

történelem nők 1968